Mejla

Lena Mellin

Bara 97 000 väljare skiljer SD från S

De andra partiernas taktik mot SD är helt misslyckad

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Misslyckandet är monumentalt. I nio år har de andra partierna försökt hejda SD:s framfart bland väljarna.

Men resultat är i stället att Jimmie Åkessons parti nu nafsar Socialdemokraterna i hälarna. Bara 97 000 väljare skiljer dem år.

Sverigedemokraternas historia på nationell nivå är en framgångssaga. I varje val har stödet för dem åtminstone fördubblats. Undantaget är riksdagsvalet förra året då ökningen stannade på 36 procent.

– Vi ska bli Sveriges största parti, sade Jimmie Åkesson trosvisst ett par år före förra valet. Och blev utskrattad.

Nu är han på god väg. Avståndet till Socialdemokraterna är blygsamma 1,5 procentenheter eller omkring 97 000 väljare. Det är inget ointagligt försprång, snart kan SD vara förbi S.
 

För tredje mätningen i rad är Sverigedemokraterna större än Moderaterna enligt Aftonbladet/Inizio. I riksdagsvalet förra året skilde det 2,3 procentenheter mellan partierna, i valet till Europaparlamentet åtta månader senare hade gapet krympt till 1,5 procentenheter. Och nu är alltså SD förbi.

Att SD är en het potatis i svensk politik är ingen nyhet. Inställningen till dem sprängde det unika samarbetet i Alliansen i höstas. Det bildade också grunden till det omaka samarbete som nu styr stora delar av det politiska Sverige, Januariavtalet.

Men hur de andra partierna än vänt sig, vad de än gjort, har deras ansträngningar misslyckats. SD samlar allt fler väljare under sitt paraply hur mycket de andra än försöker åstadkomma motsatsen.

 

Det senaste exemplet gäller samtalen om gatuvåldet och dödsskjutningarna. Sedan två unga kvinnor skjutits till döds med bara några dagars mellanrum träffades partierna för att slå näven i bordet och en gång för alla få bukt med gängkriminaliteten.

Alla utom Sverigedemokraterna, det hade regeringen bestämt. M, L, C och KD protesterade mot särbehandlingen, men utan framgång.

Det är precis så man ska göra om man vill ge SD ännu fler väljare. Man ska säga att de inte får vara med i helt normala sammanhang. Då inte bara antyder man, utan basunerar ut, att SD vet något som alla andra inte vet och att allmänheten inte tål att ta del av denna ”sanning”. Bästa sättet att göda SD om ni frågar mig. 

Mycket riktigt tar stödet för SD skuttet upp till den hittills högsta nivån i Aftonbladet/Inizio, 22,4 procent. Allt annat hade förvånat. Mätningen påbörjades efter samtalen om våldet hade inletts och avslutades när de brutit samman.

 

Om det är någon som vill ha fler tips om hur man får SD att växa kommer här några – helt gratis.

Var oförskämd mot Jimmie Åkesson. Skaka inte hand med honom. Ge jättestor uppmärksamhet till SD:s förslag och säg, helst i kör, att de är urdumma. Särbehandla dem över huvud taget så mycket det går.

Den som vill få SD att spela den roll de egentligen har i politiken, marginaliserad, kan i stället göra så här: Behandla dem ungefär som vilket parti som helst, det vill säga korrekt. Behandla deras förslag som du skulle behandla andras, det vill säga negligera allt bra, sätt fokus på allt dåligt . Det kommer sannolikt ge effekt.

Socialdemokraternas tapp sedan valet, över fyra procent, är enkel att förklara. Det är oklart vad partiet står för utom att de vill ha makt, det är otydligt vad de vill och mycket de gör ger ett oproffsigt intryck. Partiledaren Stefan Löfven är ingen visionär och inte entusiasmerande.

 

Så ett par ord om KD och C. Kristdemokraterna med Ebba Busch Thor i spetsen har tappat tre procentenheter sedan i maj och är nu tillbaka på sitt valresultatet.

Centern och Annie Lööf däremot har en svagt uppåtgående trend sedan valet. Uppgången är 1,3 procentenheter.

Sedan valet har de partier som står bakom Januariavtalet och statsbudgeten, S, MP, L och C, tappat drygt tre procentenheter. Medan högeroppositionen ökat med drygt fyra procentenheter

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Rekordhögt stöd för SD – knappar in på S

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet Inizio

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Lena Mellin