Lena Mellin

Sätt torktumlaren och poolen på utelistan

Nyss var det modernt – nu är det superute

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det här är inte hela listan. Den är ett urval av saker som till helt nyligen var toppmoderna men som snabbt, i alla fall ganska snabbt, hamnat på utelistan:

 • Bensinbil
 • Torkskåp
 • Pool
 • Torktumlare
 • SAS guldkort
 • Självgående gräsklippare
 • Gasolvärmare
 • Tvåtaktsmotor till båten
 • Stort klädkonto
 • Att duscha flera gånger om dagen
   

Sverige vill vara klimatsmart och ligga i framkant. Det gäller inte bara nationen Sverige utan flertalet individer. Vi vill vara med vår tid, om möjligt till och med lite före – och vill leva på ett sätt som är bra för klimatet.

Därför är det närmast obegripligt att människor än i dag tycker att pool är en statussymbol. Den är snarast ett tecken på motsatsen, att man är lite, lite korkad.

 

I Sverige finns knappt 96 000 sjöar som är större än en hektar (titotusen kvadratmeter). Det är nästan 40 000 fler än som finns i Finland, de tusen sjöarnas land.

Det är alltså inte långt till en sjö för den som vill ta sig ett dopp om man inte tvunget ska ta det hemma på tomten. I poolen hälls också tusentals liter finfint dricksvatten. Helt obegripligt att någon har velat, och att vissa fortfarande vill, använda ultrarent vatten på det sättet.

Men fortfarande är en egen pool åtråvärt, det ger status. Obegripligt.

 

Man kan också sätta frågetecken för torktumlare, eller i ännu högre grad för torkskåp. Människan har i tusentals år lyckats torka tvätten utan dessa energiförbrukande maskiner. Men inte längre, verkar det som.

Moderna tvättmaskiner är dock utrustade med inbyggda centrifuger som kommer upp i sådan fart att tvätten nästan är torr när man tar ut den.

Alltså är de ganska onödiga. Dessutom sliter torktumlare på kläderna, förkortar deras livslängd genom nötning. Inte så klimatsmart.

 

På utelistan hamnar också många trädgårdsägares dröm, den självgående gräsklipparen. Det beror på att den urskiljningslöst tuggar i sig allt som kommer i dess väg.

Det är så omodernt att det trotsar all beskrivning. Den tillvände klipper inte av allting, särskilt inte under vår och försommar. Den låter bestånden av prästkragar och andra blommor stå kvar så att bin, humlor och andra insekter kan kalasa – och pollinera.

 

Det är alltså dags att i klimatets tecken revidera en rad uppfattningar om vilka prylar man omger sig med och vilka vanor som bör brytas.

Det är verkligen inte bara flyget och det röda biffköttet som vi ska se upp med. Klimatets utelista är lång – men än är det bara vissa saker vi tagit till oss på den. 

En egen pool ses som en statussymbol – men är snarast ett tecken på att man är lite korkad, skriver Lena Mellin.
En egen pool ses som en statussymbol – men är snarast ett tecken på att man är lite korkad, skriver Lena Mellin.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Två Nobelpris
Efter nesan förra året då Svenska Akademien inte lyckades utse någon pristagare till Alfred Nobels litteraturpris ska de i år utse två, enligt vad de själva sagt är bäst att tillägga. Tillkännagivandet görs på torsdag. Den förre pristagaren i kategorin är Kazuo Ishiguro.

 
Seglar inte tillbaka
Greta Thunbergs framgångar fortsätter. På torsdag blir hon, tillsammans med bland andra den uppmärksammade Sternrapportens skapare Nicolas Stern, hedersdoktor vid universitetet i Mons, Belgien. Greta seglar dock inte tillbaka över Atlanten för det utan deltar via länk.
 
Val i Polen
Polackerna utser på söndag dem som ska sitta i nationalförsamlingen, sejmens kamrar. Mycket litet talar för att det dominerande partiet ”Lag och rättvisa” kommer att förlora sin ställning. Val i Polen vill inte alltid gå i takt med majoriteten av de andra medlemsländerna.
 
Debut i Luxemburg
Om nio dagar åker Ann Linde till Luxemburg. Det är inte ovanligt för en svensk minister men detta tillfället är speciellt. Det är det första ministerrådet som Linde deltar i som utrikesminister. EU har ingen gemensam utrikespolitik men gemensamma ståndpunkter i åtskilliga frågor.
 
Årets första drabbning
Det politiska året startar med riksdagens öppnande och ungefär en månad senare, efter förslaget till statsbudget och allmänna motionsperioden, är det dags för den första av sammanlagt tre partiledardebatter i riksdagen. Skriv in onsdag nästa vecka, klockan nio, i almanackan.

Veckans citat

”De närmaste åren blir det politisk verkstad”.

Annie Lööf, C-ledare, vill inte säga att politiken blir trist de närmaste åren. Hon säger så här i stället.

 

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: