Mejla

Oisín Cantwell

Greta skriver in sig bland helgon och ondska

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Greta Thunberg, tveklöst en av världens mest inflytelserika opinionsbildare, skriver in sig i en lång tradition.

Time Magazine har ända sedan 1927 utsett en människa, organisation eller rörelse som på gott eller ont har betytt mest under det gångna året.

Inte minst i Sverige är den 16-åriga miljöaktivisten i vissa läger kontroversiell och blodtryckshöjande.

Men det tycks Greta Thunberg bry sig lika lite om som hon undviker att imponeras av alla statsöverhuvuden och företagsledare hon mött under sin korta tid som klimathotets superstjärna.

Aldrig tidigare har Time Magazine utsett en svensk till Person of The Year. Och då har utmärkelsen ändå funnits sedan 1927.

Närmast är svenskättade flygaren Charles Lindbergh, som vann första året.

Priset går till den man, kvinna, organisation eller grupp som har gjort det mest inflytelserika bland det gångna årets händelser.

Att sammanhanget inte nödvändigtvis behöver vara positivt framgår med all önskvärd tydlighet redan vid en snabbokulär besiktning av listan över tidigare pristagare.

Adolf Hitler, Josef Stalin och ayatollah Khomeini är inte personer som återfinns i historieböckernas ljusare kapitel.

Men även en och annan hjälte har belönats. Och personer som påve Johannes Paulus II, Bono och Lech Walesa har nog inte alltför många fiender.

Det är ju så här världen ser ut. Här finns helgon. Här öppnar sig avgrunder till mänsklighetens mörkaste ondska. Här finns, framförallt, alla dessa miljarder människor som aldrig kommer att utses av Time Magazine.

Och här finns inte minst Greta Thunberg.

En unik pristagare: Aldrig tidigare har ett barn utsetts.

Publicerad:

LÄS VIDARE