Mejla

Lena Mellin

Tullar på bilar också – en mardröm för Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Sverige har redan drabbats av USA:s handelskrig med stora delar av världen.

Men om Donald Trump gör allvar av hotet att införa tullar även på bilar blir effekterna mycket mer kännbara.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och EU-minister Ann Linde (S) presenterade i går en lägesrapport om effekterna av det pågående handelskriget mellan USA och stora delar av världen. De är oroade över utvecklingen.

Sverige påverkas redan direkt och indirekt, men hittills i ganska ringa grad. Men effekterna kommer att växa i takt med tiden.

Ett mardrömsscenario gäller stål och aluminium. Sedan 1 juni är tullarna 25 respektive tio procent på sådana varor från många länder.

Risken är överhängande att billigt stål som tidigare såldes till USA i stället översvämmar EU. Det leder i så fall till stora prisfall vilket drabbar den svenska försäljningen av framför allt stål.

Men det blir mycket värre om president Donald Trump gör verklighet av sitt hot att införa skyddstullar även på motorfordon.

Hotet uttalades för ett par veckor sedan sedan han kommit fram till att importen av motorfordon var lika farlig för den nationella säkerheten som av stål och aluminium.

Sverige säljer stål till USA för fyra miljarder kronor per år. Men vi säljer bilar och andra motorfordon för 20 miljarder om året. Det är knappt en fjärdedel av den totala exporten av motorfordon där både personbilar, lastbilar, släp och motorkomponenter ingår.

I slutet av juni, sannolikt den 23:e, trappar EU upp handelskriget genom att svara på de amerikanska skyddstullarna. Då införs 25 procents tull på bland annat amerikansk majs, ris, jordnötssmör, apelsinjuice, bourbon, cigaretter, t-tröjor, motorcyklar, båtar, rör i rostfritt stål och bestick.

I Sverige är 1,4 miljoner personer sysselsatta i exportindustrin. 77 000 personer jobbar med stål och aluminium och 60 000 i fordonsindustrin.

– Handelssanktionerna slår mot svensk ekonomi, säger Magdalena Andersson.

Bland annat drabbas den globala BNP vilket snabbt påverkar ett litet exportberoende land som Sverige. Relationen mellan USA och Sverige betraktas nu som ansträngd sedan landet styrt in på en mycket protektionistisk väg som missgynnar oss.

Länder som infört tullar mot USA

EU - alla 28 medlemsländer

Indien

Kanada

Kina

Mexiko

Ryssland

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE