Unik dom om oaktsam våldtäkt

Foto: Maja Suslin/TT
Stockholms tingsrätt dömde i förra veckan en man till ett års fängelse för oaktsam våldtäkt.

Den första domen om oaktsam våldtäkt har fallit.

Det är en bestämmelse som sannolikt kommer att bli viktigare än den betydligt mer omskrivna samtyckesparagrafen.

Stockholms tingsrätt dömde i förra veckan en man till ett års fängelse efter att ha blivit åtalad för i första hand våldtäkt och i andra hand oaktsam våldtäkt, berättar Dagens Juridik.

Mannen hade träffat kvinnan på dejtingappen Tinder. Vad som sedan hände råder det, som så ofta i fall som dessa, delade meningar om.

Tingsrätten anser det inte vara bevisat att mannen uppsåtligen våldtagit kvinnan. Detta bland annat därför att hon pratade om att de skulle använda kondom och sa nej först i ett sent skede.

Däremot anser domstolen att han var grovt och medvetet oaktsam. Det är bevisat att han insåg risken för att hon inte deltog i de sexuella aktiviteterna frivilligt.

Ett års fängelse, blev straffet.

Fallet är unikt. Det är den första domen för oaktsam våldtäkt sedan samtyckeslagstiftningen infördes den första juli i år.

Det är också en bestämmelse som det har varit egendomligt tyst om. När våldtäktsparagraferna ändrades var det framför allt samtycket som uppmärksammades och välkomnades.

Detta trots att just denna del av reformen inte kommer att få särskild stor betydelse i den praktiska tillämpningen. Jurister har påpekat att beviskraven ser ut som de gör även med ett samtyckesrekvisit.

Lagändringen har förvisso lett till några straff som blivit längre än vad som hade varit fallet med den gamla skrivningen, men det är en helt annan sak än att åtal skulle börja väckas för beteenden som tidigare var lagligt.

Med oaktsamhetsregleringen är det annorlunda. Med den har den juridiska definitionen av vad en våldtäkt är vidgats. Om situationen är tvetydig ligger det ett stort ansvar på individen att försäkra sig om att aktiviteten är frivillig.

Förra veckans dom är ett osedvanligt pedagogiskt exempel på betydelsen av den nya paragrafen.

Mannen var ju i första hand åtalad för våldtäkt och hade friats med den gamla lagen.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM