Mejla

Lena Mellin

En fjäder i hatten för nye S-ledaren

KOLUMNISTER

GÖTEBORG. Socialdemokraterna bryter den nedåtgående trenden. Efter tre förlustval i rad ökar partiet med 1,7 procentenheter.

Det är en fjäder i hatten för nye S-ledaren Håkan Juholt.

I det preliminära valresultatet för omvalet i Västra Götaland fanns två vinnare – Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Men ingen av partiernas ledare var på plats för att fira. Håkan Juholt ville inte ens kommentera framgången.

Det är märkligt. Omvalet för 1,2 miljoner väljare i Västra Götaland må på pappret vara ett lokalt landstingsval. Men det är också det enda valet före supervalåret 2014 och en mätare av hur styrkeförhållandena förändrats sedan valet i september.

Hur viktigt valet är har partiledarna själva understrukit.

Både i ord och handling. Aldrig har ett lokalval lockat fler partiledare än det här.

För Socialdemokraterna är resultatet i omvalet minst sagt välkommet. Partiet gjorde usla resultat i riksdagsvalen 2006 och 2010 och backade även i valet till EU-parlamentet 2009.

Jämfört med regionvalet i höstas ökar Socialdemokraterna med 1,7 procentenheter. Det kan vara en Juholt-effekt.

Jämfört med det förra giltiga regionvalet, det som genomfördes 2006, tappar S däremot 1,3 procent. Men det valet är så avlägset att få, om ens någon utom Valmyndigheten, gör den jämförelsen.

S-framgången kan också vara resultatet av en effektiv, och burdus, valkampanj. Alternativet till S-styre har framställts som vård efter plånbok. Men alla partier är, i alla fall på pappret, för skattebetald vård lika för alla.

Oavsett vilket är resultatet en fjäder i hatten för den nye S-ledaren Håkan Juholt. Socialdemokraternas nedåtgående trend är bruten, åtminstone tillfälligt.

Det får betydelse för rikspolitiken. Juholt har tagit som sin främsta uppgift att ingjuta nytt självförtroende i sitt sargade parti. Det blir lättare med en, visserligen blygsam men dock, valvinst i ryggen.

Tillsammans ökade de tre rödgröna partierna med 1,5 procent.

Lite förenklat skulle man kunna säga att valvindarna från i höstas håller i sig. De som var vinnare då är vinnare nu.

Men undantagen är flera. Socialdemokraterna ökar. Centern likaså, men mycket blygsamt. Och Moderaterna tappar.

Totalt backar alliansen 2,2 procentenheter jämfört med i höstas. Största tappet står Fredrik Reinfeldts moderater för, två procentenheter. Men jämfört med det förra giltiga valet, 2006, ökar partiet med 0,9 procentenheter.

Också det kommer att få rikspolitiska konsekvenser. Sedan Socialdemokraterna nästan klappade ihop i höstas har den politiska debatten var sval, på gränsen till förlamad.

Men nu är det match igen. Sossarnas självförtroende åker upp flera nivåer. Och Moderaterna tvingas skärpa argumenten. Kul, för oss väljare.

Valdeltagandet blev lågt, 43 procent. Det gynnar småpartier med hängivna väljare som Sverigedemokraterna.

Vissa talar om en demokratisk katastrof. I så fall är det katastrof var femte år.

Bara i ett enda svenskt val till EU-parlamentet har siffran varit högre. Det var 2009.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin