Mejla

Peter Kadhammar

Så mycket kostar invandringen – enligt Sverigedemokraterna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Sverigedemokraternas Erik Almqvist var glad i går, för presskonferensen han ledde var den första i riksdagen som handlat om kostnaderna för invandringen.

SD anser att Sverige kan spara 106 miljarder kronor åren 2012–2015 bara vi får stopp på asylsökande och deras anhöriga.

Att 106 miljarder är mycket pengar inser alla, men hur mycket? Det motsvarar till exempel drygt två förvarsbudgetar.

Är det mycket?

Ja, självklart, men är det något vi inte mäktar med?

Svenska tjänstemän har de senaste 15 åren fått en ökning av reallönerna med 56 procent, arbetare en reallöneökning med 35 procent. Vår levnadsstandard har stigit rejält, vi har aldrig varit rikare, så uppenbarligen har vi råd att ta emot flyktingar från krigshärjade länder.
 

Almqvist och hans vapendragare på scenen, en ung ekonom vid namn Oscar Sjöstedt, tycker inte det.

Med en power point-presentation ansåg de sig föra i bevis att invandrarna är en fruktansvärd ekonomisk börda. De är överrepresenterade i all statistik där det handlar om stöd från skattebetalarna. De besitter oproportionerligt många platser på Komvux. De är överrepresenterade bland tandläkarnas patienter!

Inget område var för litet för att inte Almqvist och Sjöstedt skulle vända och vrida på det och försöka lista ut vad den där familjen som kommer hit med en trasig resväska, en familj där barnen har trasiga skor och ännu trasigare själar, en sjavig familj som ber om skydd för krig, tortyr och våldtäkt, låt oss säga att fadern fått naglarna utdragna och fruktar för sitt liv, alltså i det stora hela inget märkvärdigt öde, vad den familjen kostar oss skattebetalare.

Nu har vi siffrorna svart på vitt, säger Erik Almqvist och Oscar Sjöstedt.

106 miljarder kronor kan vi spara till och med 2015.

Almqvist och Sjöstedt lät nästan som riktiga politiker när de talade. De använde uttryck som "budgetära effekter" och "en viss diskrepans". De betonade att de varit försiktiga i sina kalkyler.

Så vitt jag förstod gällde Almqvists och Sjöstedts undersökning kostnaden från det att invandraren kommer till Sverige och ungefär sju år framåt. Men tänk om man kunde beräkna invandrarens och hans barns värde efter 20 år, eller 40? Om det då visar sig att 106 miljarder i kostnad blir 106 miljarder i vinst, är Erik Almqvist och Oscar Sjöstedt då för invandring?

– En hypotetisk fråga, sa Almqvist.

– Om 40 år har invandrarna pension och kostar pengar då med, sa Sjöstedt.

Det går naturligtvis att diskutera olika aspekter av invandringspolitiken. Mycket är skit. Mycket är skit i kulturpolitiken också.

Till slut handlar det inte om invandrarna utan om oss. Vem vill du vara? Vem vill jag vara? Vill du vara den som säger:

Här är det fullt! Vi har inte råd med dig! Stick och brinn!

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar