Mejla

Oisín Cantwell

Du är ändå en vinnare

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Oisín Cantwell: Juholt kan inte dömas – som Eva, 56

HÖJD ÖVER BIDRAGSBROTTSLAGEN Håkan Juholt riskerar inte att dömas för bidragsfusk eftersom politikerna undantagit sina egna ersättningar från just den lagstiftningen.
Foto: Foto: ULF HÖJER
HÖJD ÖVER BIDRAGSBROTTSLAGEN Håkan Juholt riskerar inte att dömas för bidragsfusk eftersom politikerna undantagit sina egna ersättningar från just den lagstiftningen.

När politikerna stiftade en ny lag mot bidragsfuskare undantog de fiffigt nog sig själva.

Det är därför omöjligt att döma Håkan Juholt för samma slarv som Eva, en 56-årig kvinna i Umeå, åkte fast för.

Eva, hon heter egentligen någonting­ annat, flyttade ihop med en man, något som hon inte redovisade i sin ansökan om bostadsbidrag­.

Jag hittar hennes fall i Umeå tingsrätt. Hon nekade, skyllde på slarv, men domstolen lyssnade inte på det örat utan dömde henne­ till böter samt att betala tillbaka de 26 000 kronor hon fuskat till sig.

Håkan Juholt behöver inte ligga sömnlös och vara rädd för att dömas­ enligt bidragsbrottslagen. För när riksdagen 2007 klubbade de nya paragraferna ingick inte politikernas egna ersättningar i de olika former av bidrag det inte­ var tillåtet att slarva med.

Just det här med slarv är viktigt i sammanhanget. Eva hade möjligen klarat sig under de första åren lagen gällde. För då dömdes endast de som medvetet försökt krama för mycket pengar ur välfärdssystemet.

Men sen stramades reglerna åt. Även den som bara slarvat och glömt att anmäla till exempel­ nya familjeförhållanden torskar.

Försäkringskassan har fullt upp med det här. Förra året polis­anmäldes 1 071 personer för misstänkt brott mot lagen. Och våra tingsrätter fällde 188 personer­ för bidragsbrott.

Det är inget fel i det. Rätt människor ska ha ekonomiskt stöd, inte de som fuskar och slarvar.

Att politiker behandlas annorlunda är inte fullt så konstigt som det låter. Lagen handlar om brott mot de sociala trygghetssystemen. Riksdagsledamöters ersättningar för dubbelt boende är inte­ bidrag.

Nu har en åklagare förvisso inlett en förundersökning om misstänkt bedrägeri gentemot Juholt. Men för att bevisa sådant krävs bevis för att socialdemokraternas ledare­ medvetet försökt lura till sig pengar, vilket­ inte blir lätt.

Men det ska naturligtvis inte finnas någon skillnad på hur politiker­ och sjukvårdsbiträden bedöms­. Dubbla måttstockar spär på det redan­ utbredda politiker­föraktet.

Om nu inte Eva kan skylla på att hon inte fattade­ reglerna ska inte­ heller­ en politiker kunna­ göra det.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN