Danske utrikesministern är en dålig förlorare

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen är en dålig förlorare.

Någon annan förklaring för hans sura kommentarer om Sverige finns inte.

Till råga på allt säger han att det kommer att få konsekvenser för samarbetet mellan länderna.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen.

Stockholm och Köpenhamn och ytterligare 17 städer ville bli värd för EU:s medicinmyndighet Ema när den flyttar från London i samband med brexit 2019.

I måndags genomfördes den avgörande omröstningen i EU:s ministerråd för EU-ministrar. Stockholm åkte ut redan i första omgången, Köpenhamn i den andra av sammanlagt tre omgångar.

Hur Sverige röstade är inte känt, omröstningen är hemlig och görs i slutna kuvert. EU-minister Ann Linde vill inte berätta hur Sverige röstade.

Men det tror sig Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen veta. Han hävdar att Sverige inte röstade på Köpenhamn och tycker att Sverige sviker och han är sur. Ursur.

– Jag tror nog att svenskarna själva förväntar sig att det får konsekvenser för förhållandet till hur vi arbetare tillsammans, säger han till tidningen Berglinske.

– Svenskarna sviker på riktigt många områden i dag, sade han också utan att gå närmare in på vad det skulle vara.

Samuelson är en dålig förlorare, så enkelt är det. Stockholm och Köpenhamn tävlade om att bli värdstad för Ema och båda förlorade.

Köpenhamn fick i andra omgången fem röster medan de blivande finalisterna Amsterdam och Milano fick nio respektive tolv röster. Utfallet hade alltså inte ändrats det minsta även om Sverige röstat för Köpenhamn (vilket vi kanske gjorde, det är alltså okänt).

Utrikesministern är alltså förbannad på Sverige trots att han borde veta att det svenska agerandet inte hade förändrat beslutet. Han hotar med försämrade relationer mellan Sverige och Danmark på oriktiga grunder. Det är riktigt dålig stil.

Han anklagar också Sverige för att misshandla Malmöregionen genom att inte stötta Köpenhamns kandidatur. En placering i Köpenhamn hade gagnat även Malmö, hävdar han.

Sverige hade erbjudit gratis hyra i tre år medan Köpenhamn lovade 20 års gratis hyra i Copenhagen towers till en sammanlagt kostnad av en miljard danska kronor. Så det kanske var lika för skattebetalarna att myndigheten gick Köpenhamns näsa förbi.

Ema har 890 anställda, får 36 000 besök per år, godkänner läkemedel och kommer att flytta till Amsterdam när det är dags.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM

Köpenhamn

Stockholm

Danmark