Natalia Kazmierska

Matsnobbarna fick visst också ”skylla sig själva”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att 63 personer har blivit magsjuka ­efter en middag på lyxrestaurangen Noma i Köpenhamn fick nog många att le skadeglatt, ­snarare än att må illa.

Som om det finns en gourmandisk rättvisa i att någon som betalat 2 500 kronor för att få äta friterad vitmossa och halmrökt vaktelägg tvingas hänga över toalettstolen precis som den som mumsat Ikeas billiga bajstårta.

Enligt Fødevarestyrelsen, danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, ska det i februari alltså ha funnits spår av den så kallade Roskildesjukan i restau­rangen Nomas kök – en smitta som inte har ­något med ­bristande rock­festivals­­- hygien att göra, utan som döpts efter en diarré­epidemi som härjade på 30-talet.

Både personal och gäster ska ha drabbats, enligt ­myndighetens rapport.

För en krog som utnämnts till bäst i världen tre år i rad och hyllats med stjärnor i Guide Michelin, är det väl ungefär lika illa som att bli påkommen med att använda Piffi allkrydda.

Till detta kommer förstås att Noma är så populär att folk bönar och ber om att få äta deras organiska svamppulver, fermenterade gräshoppor och efterrätter med vakuumglass. I danska tidningar har man kunnat ­läsa om att närmare en ­miljon gäster avvisats från lyxkrogen genom åren, i tröstlösa försök att boka ett bord. Med nyfunnen kräksjuka i linneservetterna kan det eventuellt bli lättare.

Å andra sidan är det väl ­inget som hindrar foodies som njuter av Nomas ­kokta myror och rätten ”ätbar jord” från att också se norovirus som en intressant matupplevelse.

Något ironiskt är det ändå över att vi i fyra veckors tid har nojat för hästkött i lasagne och köttbullar. Vi har slukat skandalrubriker om ohederliga livsmedels­fabriker i Rumänien. I debattsofforna har proffs­kockar hånat människor som köper billiga, frysta ­färdigrätter och dålig micromat full med tillsatser. ”Skyll er själva” har matsnobbarna sagt till alla dem som inte skaffar bra, kravodlade ­rå­varor från sin lokala eko-bonde, som inte har tid att baka sin egen pasta, hängmöra sin biff eller koka sin hönsbuljong från scratch.

Fast när allt kom omkring så var det ju inte hästlasagnen utan den där närodlade lyxmaten som gjorde oss sjuka.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN