Välkommen till iskalla Europa

Det sitter en traumatiserad pojke på barn- och ungdomspsyk i Malmö just i detta nu. En pojke som, om han inte ständigt ­bevakas av sjukvårdspersonal, med stor sannolikhet skulle ta sitt liv.

En pojke som ensam flytt från världens näst fattigaste land där det i årtionden har pågått en ständig, infekterad väpnad konflikt – Afghanistan. Från våldet i hemlandet till det nya kriget i främlingsfientliga Europa. Misshandlats av gränspolis i Italien för att sedan brutalt våldtas i ett italienskt flyktingläger. Sytt i hop sin mun när hans asylansökan i Sverige avslogs i samtliga instanser i våras. Under hans femtonåriga liv har han inte sett annat än krig, svält och våld.

Honom har hittills Migrationsverket velat skicka tillbaka till Italien med hänvisning till Dublinfördraget.

Trots att Italien har ett totalt ­katastrofalt flyktingmottagande som kritiserats kraftigt av bland annat ­Läkare Utan Gränser. Ett överbelagt mottagningscenter med undermåliga levnadsvillkor, bristande sjukvård och en helt absurd lag som säger att civila måste rapportera papperslösa till polisen är vad som väntar pojken. Trots att Finland och Danmark har visat det goda omdömet att tills ­vidare stoppa alla utvisningar av minderåriga till Italien. Också Tyskland har gjort många undantag från Dublinfördraget gällande ensamkommande flyktingbarn till Italien. Ändå tycker inte Migrationsverkets biträdande rättschef Fredrik Beijer att det är ett dugg konstigt att skicka tillbaka krigstraumatiserade barn till Italien. Inte migrationsminister ­Tobias Billström heller.

Vi följer bara praxis, säger de i kör.

Bara vi svenskar väljer att hårdnackat följa praxis utan att använda varken hjärta, hjärna eller mag­känsla. Inte i ett enda fall när det gäller ensamkommande flyktingbarn i år har domstolarna gjort ­undantag från Dublinförordningen – som alltså innebär att det är det första landet som en asylsökande kommer till i EU som ska pröva ­asylansökan.

Jag tycker att vi ägnar den här helgen åt att på alla tänkbara sätt göra uppror mot det här beslutet. Jag tycker att vi tänder ett ljus för den här pojken.

Och alla andra ensamkommande flyktingbarn som anländer till ett iskallt främlingsfientligt Europa trots att vi sitter på ett berg av fred, välstånd överflöd av mat, mänskliga rättigheter och idel ­lyxproblem.

Himmel

Att ”Dokument Inifrån” ­gick hem med en Kristall för filmen ”Vi gav dom vår pappa”. En ­oerhört viktig film om vad som händer när vården privatiseras.

Helvete

Rutavdrag för läxhjälp. Det mest idiotiska jag hört på länge. In med de där 30 miljonerna i skolan i stället. Ge dem till lärarna så att de kan göra sitt jobb under ­skoltid i stället för att lägga ut det externt. Man ska INTE kunna köpa sig till bättre ­betyg.

avSanna Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM