Mejla

Ingalill Mosander

Nervkittlande briljans

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Ingalill Mosander tipsar om de fyra bästa böckerna just nu:

Fallet Collini

Ferdinand von Schirach

Roman/Bonniers

Ett koncentrat av briljans, spänning och undertryckt vrede.

Den 23 maj 2001 skjuter en oförvitlig 67-årig arbetare en respekterad 85-årig företagsledare. Mördaren vägrar säga varför.

Hans advokat börjar nysta i det förflutna och när sanningen avslöjas slås den upp som en sensation av pressen. Domstolsförhandlingen i slutet av boken är en nervkittlande, sparsmakad uppgörelse med ofattbara brister som alltför länge funnits i det tyska rättssystemet.

Min favorit:

I odjurets trädgård

Erik Larson

Historia/Bonniers

Om det inte var så att allt i boken finns dokumenterat skulle jag tvivla på sanningshalten. Eller vad sägs om den amerikanske ambassadörens vackra dotter som först inleder ett förhållande med Gestapochefen och sedan kastade sig i armarna på en KGB-agent på Sovjets ambassad?

Händelserna utspelades 1933 i Berlin och är en fascinerande skildring av hur en diplomatfamilj på nära håll upplevde Hitlers våldsamma väg mot den totala makten.

Kärleken är starkare än döden

Malin Sävstam

Självupplevt/Bonniers

Hon förlorade sin sin man och två av sina barn i tsunamin 2004 - en tragedi så stor att den nästan inte går att föreställa sig. Nu har hon skrivit en bok om tiden efteråt, om sorgen, smärtan och kampen för att överleva. Men det är också en skildring av det oväntade mirakel som drabbar henne. Hon blir passionerat förälskad och kärleken hjälper henne att orka gå vidare. En skoningslöst ärlig berättelse som präglas av livsvisdom och ödmjukhet.

Nej! Inte tandläkaren

Stephanie Blake

Barn Från 3 år/En bok för alla

När jag var barn var jag vettskrämd för att gå till tandläkaren. Och med all rätt. Då var borrmaskinerna inte alls lika snabba som idag och kändes som tortyr. Även dagens barn kan vara rädda, särskilt om de fått höra skräckhistorier om jättestora sprutor av sina kompisar. Som Simon. När han tar en tugga av en pannkaka hemma hos Filip får han jätteont i en tand och tvingas åka till tandläkaren, något han protesterar vilt emot. Men det blir bra till slut, jag lovar.

Var på...

...en middag där Majgull Axelsson och amerikanske författaren Nathan Englander visade iphonebilder på sina respektive hundar vid desserten.

Fler än..

..jag som trodde att Harry Hole dog i slutet av Jo Nesbøs förra bok "Gengångare"? Nu lär han återuppstå i "Polis" som utkommer 14 juni. Jesus!

Av: 

Ingalill Mosander

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingalill Mosander