Självklart var det inte Snider som sköt Palme

KOLUMNISTER

Tiden går fort då man har roligt, vilket är den enda rimliga förklaringen till att det redan har passerat två veckor sedan jag avslöjade att hårdrocksgruppen Twisted Sister låg bakom mordet på Olof Palme.

Att allt tyder på att teorin stämmer – bandet spelade i Stockholm exakt en månad efter skotten på Sveavägen och sångaren Dee Snider sa upp sig bara sex dagar efter det att Stig Bergling rymde – har inte hindrat ett betydande antal läsare från att höra av sig med arga åsikter om dittan och dattan.

Det må låta navelskådande att ägna denna spalt åt reaktioner på en tidigare kolumn, men jag tror att de säger någonting väsentligt om tillståndet i nationen.

Mejlarna är naturligtvis uteslutande män och består av tre grupper:

Privatspanarna. Som med varierande grad av högt blodtryck föreläser om vittnesmålen från mordplatsen. ”Ingen har sett nån jävla fåntratt i rosa trikåer virra runt i området.”

(Bevisar detta någonting annat än att Snider var slug nog att undvika att dra på sig sina iögonfallande scenbyxor innan han smög ut i Stockholmsnatten?)

Hårdrockarna. Arga så att det ryker från deras hjärnor över att musiken de älskar får skulden för precis allt. ”Jag kan bara förklara din groteska anklagelse med att du lider av vanföreställningar och har grava problem med att förhålla dig till verkligheten.”

(Man behöver inte vara amerikansk domedagspredikant för att begripa att hårdrocken är djävulens musik. Roten till allt elände, från de stegrande priserna på majs i Mexico City till det oroande ryktet att Lill-Babs har slutat röka.)

De hederliga sossarna, det vill säga sverigedemokrater. ”Vilket spännande hottentottnamn du har. Och vad vill du ha sagt? Att mordet på Palme borde bli stå-upp-komik-show på Berns?.”

(27 år senare går det faktiskt alldeles utmärkt att skämta om den där hemska natten. Men det krävs något bland människor så ovanligt förekommande som humor för att begripa det.)

Nu ska ni få höra. Jag drev med industrin som omger mordet. En industri bestående av journalister, konspirationsteoretiker och en och annan kommentarsfältherre som slarvar med sin medicinering.

Lyssna nu, foliehattar, och lyssna noga: det var givetvis inte Snider som sköt Palme.

Alla som betyder något vet att det med stor sannolikhet var Christer Pettersson som höll i revolvern.

ARTIKELN HANDLAR OM