33 000 barn kan inte ha fel

KOLUMNISTER

Ingalill Mosander tipsar om de fyra bästa böckerna just nu

Bockarna Bruse på Badhuset

Bjørn F. Rørvik, Gry Moursund

Barn/Lilla Piratförlaget

33 000 barn kan inte ha fel. Och det här är en av de böcker ungarna i bokjuryn nyligen röstade fram som en av årets bästa. Jag förstår dem. Jag älskar också den här boken. En färgglad, sjövild version av sagan om Bockarna Bruse, förlagd till en bassäng med en hisnande rutschkana och massor av entusiastiska djur i bikini och badbyxor. Samt det skrämmande Troll­et med en alldeles speciell glimt i ögat. Extra plus: Pija Lindenbaums översättning.

Inget allvarligt

Justine Lévy

Roman/Sekwa

En ung kvinna blir övergiven av sin man, som förälskat sig i sin fars älskarinna. Som i sin tur så småningom gifter sig med Frank­rikes president. Låter det som en trovärdig intrig? I alla fall är det vad som hände Justine Lévy. Men hennes självbiografiska roman är inte ett exempel på hämndlysten kris­terapi. Hon har en uttalad förmåga att gestalta den förtvivlan och sorg hon känner, vilket gör boken till en starkt berörande läsupplevelse.

1977

David Peace

Thriller/Modernista

Här gives ingen nåd. En nattsvart djupdykning i ofattbar, mänsklig ondska. Andra delen i den uppmärksammade Yorkshire-kvartetten handlar om en seriemördare som dödar och lemlästar prostituerade kvinnor. Vi får följa en polis och en reporter under deras jakt på den skyldige. Med sitt korthuggna,intensiva språk driver författaren läsaren framför sig och att boken bygger på verkliga händelser gör den inte precis mindre skakande.

Patientens pris

Maciej Zaremba

Reportage/Weyler

”Om en flodhäst fick ihop det med en giraff skulle resultatet vara lika svårbegripligt som detta något som uppstår när offentligt finansierade sjukhus och vårdcentraler leker företag”. Vad tror ni det här är en beskrivning av? Jo, New Public Management, ett för de flesta av oss helt okänt system som fått förödande följder för många patienter. Att Maciej Zaremba lyckats gräva fram vad reformen inneburit för svensk sjukvård är en arbetsinsats utan like.

Manne Forsberg …

...väckte stort uppseende när han som ung man skrev boken ”Kukbruk”. Nu kommer uppföljaren ”Pappalogi” – från produktionssex till vab.

Träffade …

... vin- och matskribenten Håkan Larsson som tillbringat dagen med att testa 150 boxar. För en icke professionell vinkonsument låter det helt förbluffande.

ARTIKELN HANDLAR OM