Mejla

Lena Mellin

”Förfallet har gått för långt”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vårterminen har startat riktigt dåligt för Juholt och Socialdemokraterna

Nära en månads tystnad hjälpte inte. I nya Aftonbladet/United Minds slår Håkan Juholts parti nytt bottenrekord.

Det är svårt att se hur han ska kunna vända opinionen. Förfallet har helt enkelt gått för långt.

Den 18 december intervjuade Oskarshamnstidningen Håkan Juholt. Han sade då att ett internationellt toppmöte för S-ledare från stora delar av Europa skulle äga rum på hemorten i mitten av februari.

Temat skulle bli ”Tusensamhällen”, små samhällen med dålig service. En publikmagnet i det av kris sargade Europa? Kanske inte.

Sedan dess har Håkan Juholt inte deltagit i den offentliga debatten och av toppkonferensen finns ingen information på Socialdemokraternas hemsida. Trots att mindre än en månad återstår till evenemanget.

I dag återvänder Juholt till hetluften med ett tal på den årliga mingelkonferensen i Sälen i förbundet Folk och försvars regi. Ämne: Säkerhetspolitik – ny inriktning?

Det nära månadslånga jullovet, och den därmed sammanhängande radiotystnaden, har dock inte hjälpt Håkan Juholt och Socialdemokraterna. Det är nytt bottenrekord i Aftonbladet/United Minds. Inte ens en fjärdedel, 23,6 procent, står i dag bakom Socialdemokraterna.

Håkan Juholt själv har visserligen inte begått några nya misstag under ledigheten. I stället har den kantats av nya, svarta opinionsmätningar.

Dessutom har diskussionen om vad som egentligen hände när höjd a-kassa försvann ur den socialdemokratiska skuggbudgeten blossat upp på nytt. Bland andra kräver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin ett klarläggande senast fredag när partitoppen, det verkställande utskottet, träffas för första gången i år.

Vårterminen har med andra ord startat riktigt, riktigt dåligt för Sveriges just nu mest omdiskuterade partiledare.

Efter mötet i partiets förtroenderåd i början av december sa många S-ledamöter i riksdagen att nu hade det vänt. De kände en svag vind i ryggen och upplevde att självförtroendet var på väg tillbaka.

Av det syns inga spår i väljaropinionen. Tvärtom har det vänt neråt igen efter svag uppgång under sista månaden 2011.

På tisdag sparkar riksdagsarbetet i gång efter juluppehållet. På onsdag möts partiledarna i årets första debatt, den första med nye V-ledaren Jonas Sjöstedt, Juholts för närvarande värsta rival om vänsterrösterna.

Debatten kan bli något av examensdags för Juholt. Men bara internt.

Utanför S-partiet gör de flesta bedömningen att med Håkan Juholt i ledningen blir det svårt, kanske omöjligt, för Socialdemokraterna att komma igen på allvar. Förfallet har helt enkelt gått för långt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN