En riktig karlakarl lär byta Brunnbergs blöja

KOLUMNISTER

Jag vet inte vad som är deppigast, herrtidningen Slitz tynande tillvaro som forum för barnslig analsexhumor, eller Ulf Brunnbergs glädje över att få bli dess omslagspojke.

Det stämmer inte att han är den förste mannen ­någonsin på framsidan. ­Under 1980-talet, när Slitz fortfarande gjordes av folk med läs- och skrivförmåga, kunde tidningen prydas av en leende Orup, innehålla intervjuer med Joe Strummer och reportage om djurrättsaktivism.

Upplagan sjönk sedan i takt med att silikonbrösten växte.

Och när ingen trodde att Slitz kunde bli mer innehållslös, slog man alltså till med Jönssonligan.

Mycket har sagts om skådespelaren Ulf Brunnbergs avsky för feminismen, men en sak som jag fastnat för är hans tankar kring kvinnors genetiska förutsättningar att handskas med tuffa ­arbetsuppgifter. Som stora manliga kroppshyddor och tjocka brandslangar.

Kvinnor ”orkar ju för fan inte”, enligt Brunnberg.

Jag antar att Ulf även ­kräver att det är en riktig karlakarl som byter hans kiss­blöjor när han hamnar på lång­vården?

Det mest fysiskt slitsamma arbete jag någonsin haft var nämligen ett klassiskt kvinnoyrke, inom äldreomsorgen.

Ett av de tyngsta jobben­ som finns är att lyfta en ­dement och förlamad 90-­kilosfarbror som själv ­inte kan röra ett finger, och samtidigt mödosamt byta hans ­lakan med den andra handen. Kånka åldrande, bastanta kroppar in i ­dusc­hen, dra blytunga vagnar med frysvaror, rulla­ sjukhussängar stora som fordon genom korridorer, sitta nattvak ensam med svårt handikappade patienter som när som helst kan få epilepsi­attacker och kasta sig ner på golvet.

Sådant sysslar kvinnor med, hela tiden, och dess­utom för skitlöner.

Fast enligt Ulf Brunnberg borde det väl vara redigt mansgöra?

Eftersom vi kvinnor inte ORKAR så räknar jag med att Ulf och hans likar hoppar in och tar över alla de låg­betalda knegen som vårdbiträde och sjuksköterska framöver. Eftersom kvinnor­ ska vara kvinnor och bara­ män kan handskas med män, så borde det förstås vara manfolket som ägnar sig åt de ansträngande uppgifterna på servicehemmen.

Ulf Brunnberg, vi pallar nämligen inte att bära runt på din tunga gubbkropp mer!

Mina svaga kvinnogener säger mig att jag är bäst lämpad för att sitta still och lyfta papper i luftkonditionerade styrelserum.

ARTIKELN HANDLAR OM