Nätpedofiler får aldrig bli en naturlig del av internet

avHanna Olsson

KOLUMNISTER

“Jag skriver så bara för spänningens skull.”

Så försvarar sig Fredrik, 27, efter att ha avslöjats med att ha skrivit grovt sexuellt till unga på nätet.

De tolvåriga tjejerna som utsätts tycker också att det är spännande i början. Innan de kränks, hotas och i värsta fall utnyttjas sexuellt av de här männen.

Jag kan själv minnas den spänningen. I internets begynnelse var jag själv tolv år gammal. Jag satt gärna fastnaglad vid Passagens chatt vid bibliotekets dator på rasterna och pratade med människor över hela Sverige. Många var roliga och smarta och flirtarna och de romantiska förslagen haglade. Men jag lärde mig att det när som helst kunde slå över och bli mörkt, förnedrande och farligt. Mer än en gång fick jag snabbt stänga ner mitt Netscapefönster för att någon hade skrivit något för äckligt. Bibliotekarien fick inte se.

Jag och alla andra tjejer fick snabbt lära oss reglerna: Lämna aldrig ut nummer, skicka aldrig en bild, stäm aldrig träff. Då var det upprörda inslag i Aktuellt om det farliga internet.

Nu verkar nätpedofiler vara vardag. Aftonbladets granskning under veckan visar den ström av grova sexförslag som en tolvåring och en 14-åring kan utsättas för - och det bara på en enda sajt. Det är mängden vidrigheter som gör mig mest skakad, mängden och det utstuderat manipulativa sätt som männen använder för att locka och hota unga och barn.

Har det här blivit en naturlig del av internet som vi ska acceptera som ostoppbart? Aldrig i livet.

Polisen borde göra det Aftonbladet har gjort. Registrera profiler och fånga upp det som pågår. Om det går att patrullera nätet efter spice eller terrorism går det självklart att leta efter nätpedofiler på ett mer effektivt sätt. Justitieminister Morgan Johansson (S) borde ha goda möjligheter att få igenom en skärpning av groominglagen i riksdagen. Kristdemokraterna vill se brottsrubriceringen “virtuell våldtäkt”.

Men det är en annan viktig sak som måste hända. Skammen måste bort. Och då menar jag inte den skam som Fredrik, 27, och de andra känner när Aftonbladet konfronterar dem. Då pratar jag om offrens skamkänslor som gör att de inte berättar för någon vad som har hänt.

Internet är underbart, det kan sex och kärlek vara också, men när någon passerar din gräns - ryt ifrån så att alla hör.