Mejla

Lena Mellin

Dopet – en viktig del av bevarandet av monarkin

Publicerad:
Uppdaterad:

Ceremonin i Drottningholms slottskyrka är inte bara en familjehögtid och prinsessan  Leonores officiella inträde i kungafamiljen.

Det är framför allt en del av bevarandet av monarkin.

Sverige har varit en monarki i över tusen år och självfallet vill inte kungen att den ordningen ska ändras. Tvärtom jobbar han aktivt för att det nuvarande statsskicket ska bestå.

I den andan, och under valspråket ”För Sverige i tiden”, har Carl  XVI Gustaf medverkat till nytolkningar av den grundlag som styr tronföljden, successionsordningen. Men mer om det senare.

Nu ser han till att lilla Leonore, precis som sin mamma, blir prinsessa av Sverige. Trots att hon också är amerikansk medborgare och att pappa  Chris O'Neill är en simpel ”mister”.

Den svenska tronen kan bara ärvas av ättlingar i rätt nedstigande led från kung Carl Gustaf. För närvarande inskränker sig den kretsen till hans tre barn och två barnbarn.

Och det är här vi närmar oss pudelns kärna, varför  Leonore döps i Drottningholms slottskyrka i dag och får titlarna prinsessa och  hertiginna av Gotland.

Kronprinsessan Victoria har hittills bara ett barn. Carl Philip har inga. För att monarkin verkligen ska vara  säkrad, som kungen vill, ser det lite klent ut.

Antag att Estelle inte vill bli drottning? Då skulle det inte, som det ser ut just nu, finnas någon att falla tillbaka på om inte Leonore också var prinsessa. Den svenska monarkin skulle dö ut om Estelle satte sig på bakhasorna.

Enligt devisen ”bättre ta det säkra före det osäkra” fick Madeleine behålla prinsesstiteln och hennes dotter begåvades också med en. Leonore är nu femma i tronföljden. Efter kungabarnen och kusinen Estelle.

Kungens farfarsfar Gustaf V gjorde en betydligt rigidare tolkning av samma lag, successionsordningen från 1810. Hans sonsöner fick inte förbli prinsar när de gifte sig med kvinnor av folket.

Samma inställning hade kungens farfar, Gustaf VL Adolf. Kungens systrar fick inte behålla prinsesstiteln om de gifte sig med vanliga män.

De fick kalla sig prinsessa men med tillnamnet fru eller  friherrinna eller vad de nu är. Som exempelvis prinsessan Christina, fru Magnuson.

Men kungen är alltså inte en lika ortodox uttolkare av tronföljden som sina företrädare. Det visade sig redan då hans farbror Bertil gifte sig med Lilian Craig som han levt tillsammans med i över 30 år. Bertil fick förbli prins.

Det upprepade sig när prinsessan Madeleine ville gifta sig. Till skillnad från kungens systrar behöll hon prinsesstiteln trots att hennes make inte är kunglig.

Än friare från den traditionella tolkningen av successionsordningen var beslutet att låta Madeleines nyfödda dotter bli prinsessa. När det gäller arv av titlar brukar pappans bakgrund vara tongivande, men inte i det här fallet.

För att Leonore Lilian Maria även i framtiden ska få behålla rätten till den svenska tronen krävs dock att hon följer vissa regler.

Hon måste bekänna sig till den rena  evangeliska läran och det gör hon ju i och med dopet.

Hon födas upp ”inom riket”. Det har av riksmarskalken tolkats som att hon ska gå i svensk skola, här eller i andra länder.

Sist, men inte minst, får hon inte gifta sig utan statschefen och regeringens samtycke. Men tills dess är det ju ett tag.

Dopceremonin var högtidlig. Den var gripande. Men också en viktig del av bevarandet av monarkin.

Glöm inte det i glädjen över alla vackra kläder, fina gäster och,  såklart, starka känslor.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN