Mejla

Jennifer Wegerup

Publicerad:
Uppdaterad:

De som mördar för IS har vänt Sverige ryggen

Publicerad:
Uppdaterad:

"Vi har svikit invandrarflickorna”.

Mona Sahlins ord, sommaren 2001. Hon medgav att hon varit feg i debatten kring hedersmord och kvinnoförtryck:

”Jag har varit rädd att bli del av en rasistisk argumentation”.

Den ärligheten är en av de saker jag respekterar Mona Sahlin för. Det och hennes genuina tro på politikens förmåga att förbättra samhället.

Men tro kan också förblinda. Välvilja kan leda in på villospår. Som nu, då Sahlin och flera politiker med henne, riskerar att begå nya svek.

I sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism säger Mona Sahlin att hon är för stöd till IS-avhoppare. Hon talar om vilseförda unga män och om utanförskap. Samma tongångar hördes från Centerpartiets Rasmus Persson i Örebro när han sa att före detta IS-terrorister skulle kunna erbjudas terapi och hjälp att söka jobb. Persson har sedan delvis backat och betonat att brottsliga handlingar ska straffas.

Detta instämmer även Mona Sahlin i. Liksom statminister Stefan Löfven, i rätt hårda tongångar.

Det är bra. Det är nödvändigt. Men vi kan inte sända dubbla signaler.

Förebyggande arbete, för integration och mot utanförskap, är en sak. Att belöna återvändande terrorister vore däremot ett stort svek. Även om syftet, att få dem på rätt väg och förhindra terrordåd på hemmaplan, är gott.

Situationen i hela Mellanöstern är förvisso komplex. Men att IS är en av de värsta terrororganisationerna i vår tid är odiskutabelt. De som åker ner för att mörda i Syrien vet precis vad de gör, det gör alla med tillgång till en dator. Där kan vi se videoklipp där IS skryter med att skära halsen av fiender, våldta och begå folkmord.

Det är rätt att Sverige, i möjlig mån, ger människor på flykt chansen till ett nytt liv. De som väljer att mörda och våldta för terrorister har vänt den chansen ryggen.

Att belöna våldsverkare, dessutom med hjälp av skattemedel, är att svika alla laglydiga, hårt arbetande personer i vårt land. Det är också ett svek mot alla dem som kommer hit och jobbar häcken av sig, lär sig svenska och blir en berikande del av vårt samhälle.

Och, inte minst, det är att svika alla offer för IS grymheter, även dem som flytt hit från dess terror och etniska rensning. Som de kurdiska yazidierna, som riskerar att få se sina bödlar behandlas som offer.

Ingen missriktad välvilja i världen skulle kunna ursäkta ett sådant svek.

Sarah Samir

Blev nyligen den första kvinnan att döma en herrfotbollsmatch i Egypten. Hon, samt Egyptens fotbollsförbund, hyllas för att de visar att även i muslimska länder kan kvinnor självklart ta plats, också på traditionellt manliga områden.

Protestera mera

Sverige har lämnat in en officiell protest mot Saudi­arabiens tioåriga fängelsestraff och 1 000 piskrapp för bloggaren Raif Badawi.

Utmärkt. Varje dag borde vi också protestera mot Saudi­arabiens apartheid mot kvinnor.

Av: Jennifer Wegerup

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN