Mejla

Kerstin Weigl

Är hennes brott del av ett samhällsproblem?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Varannan kvinnlig mördare sökte hjälp i psykvården

Fanns varningssignaler innan en 24-årig kvinna misstänks ha slagit ihjäl en annan ung kvinna?

Hon hade mått dåligt "en längre tid", enligt hennes försvarare. Så många som varannan kvinna som dödar hade förgäves sökt psykiatrisk hjälp.

Det kan behöva påpekas.

Inte för att brottet ska ursäktas på ett särskiljande vis. Bara för att jag allt oftare hör och läser påståenden som går ut på att kvinnor minsann är lika våldsamma som män och beter sig likadant.

Det är inte sant. Skillnader finns och har pekats ut av framförallt Jenny Yourstone, doktor i psykologi och forskare vid Kriminalvården.

• Kvinnor som dödar har haft en sämre psykosocial bakgrund än män som dömts för dråp eller mord. De växte oftare upp med konfliktfyllda familjer och har oftare psykiskt sjuka föräldrar.

• De bär i högre utsträckning på trauman och har varit mer utsatta för sexuella övergrepp. 

• De är mindre brottsbelastade och lever under socialt mer välordnade förhållanden.

• Kvinnors dödliga våld minskar, i likhet med alla dråp och mord. Ungefär fyra kvinnor varje år dödar sin man eller ex-man, att jämföra med 17 män.

• Kvinnor har försökt få psykiatrisk hjälp, så många som varannan. Även morddömda män hade sökt hjälp, men betydligt mindre ofta: omkring 15 av hundra män var i kontakt med psykiatrin innan de dödade.

Den 24-åriga kvinnans misstänkta brott är så ovanligt att det i statistisk mening knappt finns. Samtidigt kan det vara del av ett samhällsproblem med en psykvård som inte hör varningsklockorna. Inte ställer de rätta följdfrågorna?

Se där ännu en användbar uppgift ur brottsforskningen: Att gå till läkaren med sin psykiska ohälsa men inte bli tagen på allvar och inte bli trodd på är en kränkning som fyrfaldigt ökar risken för att bli våldsam.

Av: 

Kerstin Weigl

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kerstin Weigl