Johan Hakelius

Skjut dem – eller kasta tunga askfat

KOLUMNISTER

Här är några olika förslag på vad man kan göra med rökare:

a) Skjuta dem.

b) Sätta dem i stupstock och kasta askfat i massivt, gjutet glas på dem.

c) Skicka dem i omskolningsläger, någonstans på ryska tajgan.

d) Ge dem mindre betalt än andra.

e) Tvinga ut dem i regnet och hoppas att de dör av lunginflammation.

f) Fnysa, grimasera och vifta med båda händerna framför näsan så fort de visar sig.

Landstinget i Jönköping betar sig långsamt uppför listan. De har klarat av punkt f) och e). Nu är det dags för d). Löntagare som röker ska få mindre betalt än andra. ”Vi jagar inte rökarna, men de ska veta att rökning inte accepteras någonstans i vården och att det är en rökfri zon så fort de närmar sig sjukhuset”, säger landstingets ”folkhälsodirektör”.

Innan ni kastar er på mejlen och berättar om hur farligt det är att röka och hur allergiker och astmatiker lider av rökning, eller påpekar att ”arg skattebetalare” inte vill betala folk för att röka på arbetstid, eller rabblar upp statistik över vad rökningen kostar, vänta ett ögonblick. Låt mig först få tala om för er, kära antirökfanatiker, vad problemet är.

Problemet är ni.

Rökning kan vara störande. Men ännu mer störande är beskäftiga gnällspikar som njuter av att bestämma över andra. Som talar om hänsyn för sjuka och överkänsliga för att få frisedel att vara intoleranta mot allt och alla.

Vad får man om man bygger ett samhälle på sådan grund? Visst, kanske får man ordning och reda. Kanske blir allt rent och snyggt. Kanske utrotas omoral och osundhet. Kanske blir alla folkhälsosamma praktexemplar.

Och vad har vi då? Jo, Disneyland om Hitler hade byggt det.

Den största och snabbast växande miljöföroreningen i Sverige i dag är åsikter och åtgärder för att klämma åt folk som anses göra fel. Alla som producerar sådana, i stället för att arbeta på riktigt, borde få löneavdrag varje gång de öppnar käften. Och alla som frivilligt antar titeln ”folkhälsodirektör” borde betala för att alls få gå till jobbet.

Johan Hakelius

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Johan Hakelius

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Hakelius