Inget föder sådant förakt som humor

KOLUMNISTER

Satt och åt lunch häromdagen när någon slängde fram idén att man borde undersöka vad svenskar skrattar åt. En riktig, rejäl undersökning på höjden och bredden och djupet.

Jag hörde mig själv dra in luft mellan tänderna. Sådär som man gör när man ser ett barn stå på tå, sträcka sig efter en kastrull och man vet, bara vet, vad som kommer härnäst.

Jugoslavien, tänkte jag, Jugoslavien.

Det brukar sägas att humor bygger broar. Att skratt för oss närmare varandra. Men min erfarenhet är att inget kan göra folk så förbannade som humor. Inget skapar sådana bottenlösa, milsvida klyftor. Inget föder sådant förakt.

Tänk om man gjorde den där undersökningen och det visade sig att 83 procent av svenska folket har som allra roligast åt Stefan och Krister. Tror ni att resterande 17 procent, till exempel jag, skulle kunna låta det vara? Nänä. Vi skulle inte kunna hålla tillbaka vår besvikelse. Eller besvikelse, förresten. Ilska är ett bättre ord. Att leva i ett land där 83 procent älskar Stefan och Krister! Obegripligt! Förnedrande! Outhärdligt!

Sedan vore det i gång. För det skulle i sin tur göra alla Stefan och Krister-älskare ursinniga. Vem har givit Stefan och Krister-hatarna luft? skulle de undra. Vad fan har dessa överlägsna, föraktfulla snobbskitar att göra med vad vi skrattar åt? Förbannade översittare!

Och så vidare.

Inget kan förolämpa som skilda åsikter om vad som är roligt.

Under det senaste året har jag genomfört ett experiment. När en möjlighet har uppstått har jag sagt: ”Det är en myt att Hasse Alfredson är rolig. Tage, givetvis, men Hasse, inte en chans.” Det är en magisk fras. Morran kliver ur Mumindalen och stryker förbi. Hallå Nordpolen. Om man, efter den där frasen, skulle erkänna att man matar hundvalpar med glas vore det en stämningshöjare.

Så känsligt är det med humor. Man kan missa folks födelsedagar, glömma bort vad de heter, trampa på deras blå mockaskor, men om man inte skrattar åt deras roliga historier är det kört.

En undersökning om vad svenskar skrattar åt? Inom ett halvår skulle landet vara i vapen. Stefan och Krister-milisen mot Killinggänget, HasseåTage-klanen mot Nils Poppe-falangisterna. Och bara en FN-stödd krigsherre med en tå i varje läger skulle kunna rädda oss:

Robert Gustafsson.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM