Lätta på gasen och ta ansvar - annars jävlar

KOLUMNISTER

Läs följande. Besvara vem som står för raderna.

Hitler-Jugend? Berija eller bin Ladin eller Ulrike Meinhof?

1 "Jag avskyr hela det monetära kapitalistiska systemet som borde brinna jävlar i helvete."

2 "Jag sköt Palme / nu är jag ute efter Persson / så glöm inte en kula i ryggraden och bensplitter i slipsen / blodet på britsen / medan länsman ber om tipsen.

3 "Jag skulle vilja åka till Kina med ett maskingevär."

4 "Vi kidnappar Carl Cederschiöld och trycker ner honom i bakluckan på hans eget vrålåk."

5 "Jag hatar alla gubbar, varenda en, må ni dö ut snart, så att vi andra äntligen kan börja ta djupa andetag. Luften räcker inte."

6 "Spetsa alla brats på vassa pålar."

7 "Falska profeter / vi vet vad dom heter / från Peter Wallenberg till Birgersson och Bildt / När de skånska pågarna / ger svinpälsarna vad dom tål / för vi samlar deras skrifter deras lögner / och bränn dom på bål."

8 "Om jag sparkar på en Securitasvakt utanför riksdagen, hotar jag då demokratin mer än om jag sparkar på en i tunnelbanan?"

Dessa uppmaningar om kidnappning och om att spetsa på pålar, bränna litteratur och avliva åldringar finns samlade i den kortfattade "Popvänstern", en liberal stridsskrift skriven av den 28-årige hallänningen Erik Zsiga.

För citaten svarar märkesnamn inom en popvänster av hiphoppare, krönikörer i dagstidningar, poeter, robinsonhjältar, rappare och radioröster, wannabes och prinsessans partypolare. De har gemensamt att som trosbekännelse rabbla revolution och veganism, jämställdhet, Amerikahat och blodbad.

Sannolikt vill dessa människor väl. Det mesta är politisk korrekthet av den typ på vilken Tom Wolfe för 30 år satte etiketten "radical chic".

Nygammalt, beprövat. 68-generationen hade sin idoldyrkan. Den hyllade Kinas folkkommuner och Castros Kuba. Den försvarade Saddams Irak och Pol Pots Kampuchea: Den hade hemliga celler och levde i kollektiv. Slagord då som nu var solidaritet.

Popvänsterns åsikter är som näbbstövlar och Maokostymer, Che Guevara-affischer och Palestinasjalar. Dubbelmoral och inkonsekvens är den samma. Elitismens eko skallar: "Vi medvetna måste leda er i packet."

Nytt däremot är språket. Det är inte politiskt korrekt. Där Myrdal, Gustafson, Enqvist & Co uttryckte sig elegant och intellektuellt använder sig dagens opinionsbildare av våld och sadism.

Tro inte att jag är upprörd. Jag har ju genom åren försvarat "Motorsågsmassakern" och Mickey Spillane, Dirty Harry och Anderz Harning.

Men nyfiken. Hur har språket på kort tid kunnat bli så våldsamt? Jo, det h a r blivit råare. I Stockholm hör jag bildat vänsterfolk benämna invandrare "svartskallar" (på det sätt som obildade amerikaner för femtio år sedan sa "nigger".) I Skåne hör jag en radiostation med suggestiva ljudeffekter utdela SMOCKAN på en för dagen misshaglig person.

Jag är svaret på spåren. Personerna bakom våldsformuleringarna finns i grupper som kallar sig bobo (borgerliga bohemer) eller wigger (white nigger). Alltså artister med BMW och mycket pengar eller mediefolk med hög lön och bostadsrätt på Söder. De är angloamerikaniserade i språket. De kommunicerar på e-mejl och sms. Det är raka rör.

Alltför raka? Sannolikt ja. Det är vetenskapligt styrkt, att våld i teve ger oss aggressiva barn. Vi vet att Salman Rushdie fortfarande måste ha livvakter, därför att en ayatollah utfärdat en fatwa om att han måtte mördas. Som det stod i en berömmande recension om Michael Moore: "Lort och dåligt uppträdande smittar av sig."

För hiphoppare och kolumnister av den typ som citeras i min ingress - 1 Dennis Lyxzén i bandet International Noise Conspiracy, 2 Pst/Q, en hiphopgrupp 3 Annika Ljungberg, popsångare, djurrättsaktivist, 4 Fattaru, rappare, 5 Linda Skugge, kolumnist, 6 Andres Lokko, krönikör, 7 Svenska Akademien, hiphopgrupp i Landskrona, och 8 Ana Udovic, politisk redaktör i sourze.se - gäller:

Lätta på gasen. Mejsla på metaforerna. Ta ansvar; skriv med kondom på tangenterna.

Annars jävlar.Pop- vänsterns åsikter är som näbbstövlar och palestina-sjalar.

Staffan Heimerson

ARTIKELN HANDLAR OM