Stort tack Barbro, stort tack Dokumentet

Här kommer mitt Dokument, min miniversion av det uppmärksammade Dokumentet som Aftonbladets kvinnliga journalister skrev om tidningens arbetsmiljö 1978. Det handlade om sexuella trakasserier, alkohol och manlig bufflighet och brukar sägas ha varit banbrytande för att förbättra kvinnliga journalisters arbetssituation.

Jag har jobbat i media i drygt 40 år, till största delen på Aftonbladet dit jag kom efter publiceringen av Dokumentet.

Jag har inte blivit sexuellt trakasserad någon gång under denna långa tid. Eller snarare, jag minns inte att jag blivit det. Så antingen var förseelsen av den arten att jag inte tyckte det var någon idé att lägga den på minnet. Eller också är jag en av världens bästa förträngare. Eller så är det precis som jag minns det.

Det enda intressanta jag kan dela med mig av är erfarenheterna av att bli nyhetschef på Aftonbladet vid 27 års ålder. Jag tror att jag var den första kvinnan och jag var definitivt den yngsta.

Dagens arbete inleddes med ett möte då allehanda chefer på tidningen samlades för att spåna idéer, hitta vinklar på kända händelser och, i viss mån, bestämma vem som skulle göra vad.

Min upplevelse av de här sammanträdena var kluven. Det var dels väldigt roliga tillställningar eftersom det ofta jobbar väldigt roliga, idérika människor på kvällstidningar. Men de var också nedslående.

Foto: Robert Johansson / AFTONBLADET / 4310

Jag upptäckte nämligen att jag uttryckte mig så oklart att ingen förstod vad jag ville och vad jag menade. Det yttrade sig på följande sätt. Jag sade något – som ingen brydde sig om. Något senare sade en man ungefär samma sak och fick reaktioner. Det kunde vara allt från ett rungande gensvar till ifrågasättande. Men mannen hade uppenbart formulerat sig bättre än jag eftersom han åtminstone fick respons.

Till sist blev det här så plågsamt att jag var tvungen att ta upp det med min mamma, en lösningsorienterad person. Hon sade att det inte var fel på mig och gav mig en bok, skriven av Barbro Lennéer Axelson, doktor i kristeori och – lösning och författare till ett otal böcker om det, sorg och andra svåra ämnen.

Den fick mig att förstå att det inte var mig det var fel på. Att osynliggörande är en härskarteknik. Det var mycket befriande.

Stort tack, Barbro. Stort tack Dokumentet. Ni har båda gjort mitt eget Dokument magert men förbättrat mitt yrkesliv högst påtagligt.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM