SD behöver inte Ekeroth längre – därför får han gå

Sverigedemokraterna behöver inte Kent Ekeroth längre.

Det är förklaringen till att han lämnar riksdagen, sannolikt för evigt, i höst.

Debatten om vilken valsedel som Sverigedemokraterna skulle anta pågick i mer än två timmar. Den som valberedningen tagit fram, som hade stöd av partiledningen, eller det alternativ som SD Västerbotten tagit initiativ till.

Det skiljde visserligen bara fyra namn mellan de båda listorna med sammanlagt 60 namn. Men det var framför allt ett av dem som gjorde att striden mellan de båda flankerna var mer än ett vanligt namnbråk.

Det är Kent Ekeroth, riksdagsledamot från Lund, som suttit i riksdagen sedan SD tågade in i parlamentet 2010. Utom de perioder då han tagit time-out för olika dumheter som han gjort sig skyldig till.

1 av 3 | Foto: Urban Andersson
Kent Ekeroth på kongressen. Partiledaren Jimmie Åkesson i förgrunden.

På valberedningens lista fanns han inte med. På alternativet hade han plats 32 och var alltså given att på nytt väljas in i riksdagen.

Men med siffrorna 119 mot 52 röstade Sverigedemokraternas ombud bort Kent Ekeroth från listan.

Debatten var lite märklig, Ekeroth nämndes knappt med namn. Men fick själv lista ut att det var honom det handlade om.

De som var emot honom betonade att ”laget måste gå före jaget”. Alltså emot solospel som Ekeroths. De som var för talade gärna om andra personer som stod på den alternativa listan än med honom själv.

I ett ovanligt inlägg sade Jimmie Åkesson att han när han intervjuas ofta får svara på frågor om enskilda uttalanden eller ”ett uppmärksammat leverne” och att han upplever det som ett problem. Liksom att vissa sätter sin egen agenda framför partiets.

En sågning av Ekeroth, utan att han nämndes vid namn. Kent Ekeroth svarade med att säga att han numera förstår att han inte kan leva som vem som helst. Han är för påpassad.

Sanningen är att Sverigedemokraterna inte behöver Kent Ekeroth längre och i samma ögonblick som de insåg det upphörde överseendet med hans brutala stil och uppseendeväckande uttalanden.

Ekeroth har varit djupt inblandad i hatsajten Avpixlat, numera Samhällsnytt, som varit ett medel att hålla SD:s hårdföra högerflank på gott humör.

Men i takt med att stödet för Sverigedemokraterna ökat och partiet gjort inbrytningar i helt nya väljarsegment så har både sajten och Ekeroth blivit mindre betydelsefull för partiledningen. Då säger de osentimentalt bye bye Kent. Inte tack och hej för den här tiden.

Det finns en minimal chans för att Kent Ekeroth ska lyckas tränga sig in på riksdagslistan trots utfallet på valkonferensen. Partistyrelsen ska lägga till ytterligare 13 namn, ett regionalt slut på riksdagslistan vars 59 första namn blir desamma i hela landet. (en kandidat hoppade av under pågående valkonferens, det var 60 från början.)

Men sannolikheten för att Kent Ekeroth skulle bli en av dem i delar av Skåne är inte stor. Partiledningen kommer göra allt för att det inte ska ske.

I sitt stora tal på valkonferensen anknöt Jimmie Åkesson till oenigheten om den övre delen av valsedeln. Han sade att det var okej att sura och att till och med slå på döda ting. Men sedan fick det räcka:

– Vi har ett land vi måste rädda.

Under talet lanserade Åkesson också partiets senaste förslag. Att utländska medborgare som dömts för grova vålds- och sexualbrott automatiskt ska utvisas på livstid i efter avtjänat straff.

Det skulle göras även om de internationella konventioner som Sverige skrivit under inte går att ändra på.

De som inte går att utvisa, för att de är statslösa eller för att deras hemland vägrar att ta emot dem, ska utrustas med fotboja, inte få jobba eller plugga, inte ha tillgång till internet och så vidare.

Eftersom Sverigedemokraterna också vill förbjuda tiggeri är det svårt att se hur de här människorna ska överleva. Det förefaller som Åkesson tycker att de långsamt ska svälta ihjäl.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM