Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Ett beslut som inte har imponerat på folket

Åsa Romson och Stefan Löfven under regeringens presskonferens.

Regeringens beslut att till varje pris strypa flyktingströmmen har inte imponerat på svenska folket.

Sex av tio har ganska eller mycket litet förtroende för regeringens sätt att hantera krisen, enligt Aftonbladet/Inizio.

I tisdags meddelade statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP) att regeringen tar i med hårdhandskarna för att strypa strömmen av flyktingar till Sverige. 80 000 personer har kommit till Sverige de senaste två månaderna.

Bland annat införs id-kontroll på bussar, tåg och färjor som korsar Öresund, tillfälliga uppehållstillstånd för alla, även ensamkommande flyktingbarn och barnfamiljer och stramare anhöriginvandring var några av förslagen.

Men svenska folket är inte imponerat. Bara en femtedel, 22 procent, har mycket eller ganska stort förtroende för regeringens sätt att hantera flyktingsituationen. 59 procent, nästan tre gånger så många, har ganska eller mycket litet förtroende för regeringens handlag.

Lång tid att hantera akutsituation

När det gäller regeringens förmåga att ta ansvar för flyktingkatastrofen är betyget något bättre. 34 procent anser att regeringen tar ansvar, åtminstone till viss del. Medan 60 procent anser att de inte tar tillräckligt ansvar eller inte gör det alls.

Det låga betyget kan bero på att det tagit väldigt lång tid för regeringen att fatta beslut som påverkar den akuta situationen. Den ingick visserligen en överenskommelse med Alliansen i slutet av oktober. Men den hade det långa perspektivet.

Först i mitten av november tog regeringen itu med den akuta krisen. Tio extra miljarder till kommunerna lånades upp. Och klockan 12 den 12 november infördes gränskontroller i Sydsverige samtidigt som färjorna från Tyskland ålades att se till att alla som släpptes ombord har id-handlingar.

Det följdes upp den här veckan med ett utökat id-ansvar. Företag som transporterar människor över Öresund får inte ta ombord dem om de inte har id-handlingar. Beslutet ska träda i kraft ”snarast” men har inte gjort det ännu.

Väljarna har mer realistiskt sinnelag

Det kommer att leda till att den enda vägen in i Sverige för den som inte har id-kort och som vill söka asyl kommer att gå via privatbil eller privatbåt. Under andra världskriget var det många, bland annat från danska motståndsrörelsen, som flydde med båt över Öresund till Sverige. Nu kan det hända igen.

Miljöpartiets väljare visar sig ha ett mer realistiskt sinnelag än partiets riksdagsgrupp. Där var det nästan lika många som var emot flyktinguppgörelsen som var för.

Men 44 procent av dem som röstade på MP i valet förra året tycker att det var rätt att sluta uppgörelsen med Socialdemokraterna. 27 procent tycker att det var fel och resten vet inte vad de tycker.

En kraftig majoritet, nästan åtta av tio, av Miljöpartiets sympatisörer tycker dessutom att partiets ska stanna i regeringen. Bara drygt en av tio tycker att de ska hoppa av.

Med tanke på att Miljöpartiet fått ganska hårda törnar under sitt hittills 14 månader långa regeringssamarbete med det betydligt större (S) är stödet för regeringssamarbetet överraskande högt.

Genomslaget för de grönas hjärtefrågor har inte varit överväldigande. Om man bortser från höjningen av bensinskatten med 48 öre litern.