Mejla

Jan Guillou

Om Jesus varit här i dag hade han blivit prillig av våra okunniga politiker

Jesus, i sin gudomliga insikt, hade långt före världens mest respekterade medicinska tidskrift The Lancet, varit på det klara med att inte ett enda dödsfall hittills gått att knyta till snus – samtidigt som cigaretter dödar miljoner européer varje år. 
Jesus, i sin gudomliga insikt, hade långt före världens mest respekterade medicinska tidskrift The Lancet, varit på det klara med att inte ett enda dödsfall hittills gått att knyta till snus – samtidigt som cigaretter dödar miljoner européer varje år.

KOLUMNISTER

Nu är det snus här i vårt hus och snuset ska vara ända fram till påska!

Vad jag försöker säga är att den kolumnist som blivit tilldelad julafton nog bör visa viss hänsyn. Gärna börja texten med en, i det här fallet mild, provokation. Sånt är aldrig fel.

Men sen gäller det att skriva om snus. Eller något som åtminstone förefaller så där lagom viktigt och på sin höjd kan reta upp politiker. På julafton är inte idealiskt läge för ämnen som antisemitiska invandrare eller lömska planer på att ändra våra grundlagar så att samhällskritiska journalister ånyo ska kunna dömas till fängelse, sånt får anstå till efter nyår. Snus alltså!

Vad skulle dagens jubilar Jesus Kristus haft att säga om snus om han levt och verkat i dagens Sverige? Frågan besvarar nästan sig själv. Jesus Kristus skulle självklart ha varit för snus och mot cigarretter. Bara kristdemokratiska politiker skulle kunna tro något annat.

Men Han hade ju gudomlig insikt. Han skulle långt före världens mest respekterade medicinska tidskrift The Lancets septembernummer ha vetat att inget enda dödsfall gått att knyta till snus. Medan cigarretter dödar miljoner européer varje år.

Jesus Kristus kunde ibland vara en temperamentsfull polemiker. Han skulle inte ha missat den här diskussionens öppna mål: Svenskarna är det minst rökande folket i Europa. Följaktligen världsdelens friskaste folk. Vilket beror på att tio procent av befolkningen snusar. Snus räddar liv!

Slutsatsen går inte att komma undan.

Likväl bedriver våra politiker en närmast fundamentalistisk, eller fariséisk, kamp mot det av Jesus Kristus välsignade snuset. Gång på gång möts vi av nyheten att ännu någon kommunal byråkrati fattat beslut av typen snusförbud på arbetstid. Senast var det den rödgröna majoriteten i Uppsala läns landsting som ville förbjuda personalen att ens lukta snus. Det är omöjligt att förstå hur dessa uppsaliensiska landstingspolitiker tänkt sig kontrollfunktionen. Inspektion av misstänkt snusluktare kan nämligen inte genomföras med mindre närgångenhet än att det blir Metoo. Vid provkyss enbart avslöjas snusluktare.

Alliansregeringen höjde skatten på snus så högt att den gamla svenska ordningen försvann, då när snus var väsentligt billigare än cigarretter. Finansminister Anders Borg förklarade hycklande att snuset var ”ett väldigt allvarligt samhällsproblem”. Det kan Borg omöjligen ha trott. Cigarretterna är det allvarliga samhällsproblemet, inte snuset. Dessutom är Borg jägare, således snusare.

Nu är dock snuset ingen höger-vänsterfråga. Vår nuvarande rödgröna regering är lika galen när det gäller snus som borgarna. Senaste påfund från det hållet är att snus skall straffas som cigarretter med påbud om ”neutrala förpackningar” och
exponeringsförbud.

Jesus Kristus var visserligen socialdemokrat, det vill säga vänsterpartist
i dagens politiska verklighet. Även om hans mest hängivna anhängare är högerpartister. Eller rentav extremhöger, som de 30 miljoner amerikaner som står bakom Trump och Israel.

Men formellt står Han ju över det där med höger och vänster. Desto bättre som alla våra politiker ändå är lika galna när det gäller snus. Så vad skulle Han haft att säga våra politiker?

Förmodligen skulle han talat lugnt och milt till dem, som till små barn. Han skulle ha påpekat det enkla och självklara att snus räddar oräkneliga människoliv och därför är en Guds gåva till oss svenskar.

Finge Han tala i enrum med vår finansminister Magdalena, ett namn som möjligen gjort honom känslosam, så skulle han ha uppmanat henne att sänka skatten på snus och höja den på cigarretter för att sålunda rädda ännu fler människoliv. Och dessutom spara in miljarder i sjukvårdskostnader.

Jag är osäker på om Jesus Kristus verkligen dragit till med det där sista, materialistiska argumentet.

Men vi som är klena i tron kan ju göra det. Och vi kan i stället för tro stödja oss på beprövad vetenskap. Och med det önska varandra god jul.


För övrigt anser jag att ...

… den eniga riksdagens nya förbud mot våldtäkt inte är ett tecken på politisk briljans. Våldtäkt har varit strängt förbjudet de senaste 800 åren. Under större delen av den tiden stipulerades dödsstraff. På den punkten har dock lagen ­förändrats.

… vill man sätta fast fler män för våldtäkt finns två vägar att välja mellan. Antingen fler och flitigare poliser. Eller minskade beviskrav och minskad rättssäkerhet. Den senare vägen tycks både enklare och billigare. Och i värsta fall mer populär.

Av: 

Jan Guillou

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Snus

Politik

Jan Guillou

Jesus

Anders Borg

Våldtäkt