Mejla

Lena Mellin

Nu har Sahlin satt sin sista potatis

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu har tyvärr den förre partiledaren och statsministerkandidaten Mona Sahlin satt sin sista potatis.

I ett officiellt brev hyllar hon den misshandelsdömde MMA-stjärnan ”The Mauler” för att han ska få visum till USA.

Brevet skrev Mona Sahlin medan hon fortfarande var nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, ett uppdrag hon avgick från i våras när Expressen avslöjade att hon skrivit ett rekommendationsbrev med oriktiga uppgifter till sin före detta livvakt.

Det nya brevet, som också avslöjas av Expressen, är en vädjan till amerikanska ambassaden i Stockholm och är, i likhet med hennes andra rekommendationsbrev, författat på myndighetens brevpapper.

I brevet ställer hon upp för den svenska Alexander ”The Mauler” Gustafsson så att han ska få visum till USA för att tävla. MMA-stjärnan har flera misshandelsdomar bakom sig, bland annat ett årslångt fängelsestraff för grov misshandel.

 
Enligt sin agent skrev Sahlin brevet för omkring 1,5 år sedan. Hösten 2015 uppträdde The Mauler i Houston i Texas med Mona Sahlin och den före detta livvakten i publiken. De hade förlängt en tjänsteresa, sannolikt för att titta på Sahlins idol.

Agenten, Tomas Ghassemi, avslöjar att Sahlin fick gratisbiljetter till en föreställning med MMA-stjärnan den 24 januari förra året. Men han hävdar att gåvan, värd tusentals kronor, överräcktes innan Sahlin skrev brevet till amerikanska ambassaden. Det var alltså inte en betalning för en tjänst, enligt honom.

Sahlin tränar själv en MMA-liknande sport och är mycket förtjust i den svenska stjärnan. I en intervju i Aftonbladet i vintras sade hon så här:

– Jag har tittat på Alexander Gustafsson många gånger runtom i världen.

 
Tyvärr visar Mona Sahlin än en gång prov på mycket dåligt omdöme. Hon missbrukar sin ställning som chef för en svensk myndighet. Om det är brottsligt eller inte undersöks just nu av åklagare och polis, Sahlin är misstänkt för osant intygande.

Men oavsett om det är ett brott eller inte så är det omdömeslöst. Det är svårt att se att Mona Sahlin kommer att få något nytt framträdande uppdrag i det officiella Sverige. Hon har satt sin sista potatis om hon inte lyckas förvandla den branta utförslöpan i allmänhetens ögon till något positivt.

Ingen organisation, oavsett vad den sysslar med, vill företrädas av någon som ses som en loser utan sunt förnuft och gott omdöme. Det är något av en naturlag.

Vad samordnaren mot våldsbejakande extremism gör på sin fritid är hennes ensak. Men man kan inte undgå att fundera över motsägelsen att på dagen motarbeta våld och på fritiden bejaka det, om än bara på scen. Det gör brevet till amerikanska ambassaden ännu märkligare.

 
I samband med de första avslöjandena lämnade Mona Sahlin alla uppdrag utom ett. Enligt hemsidan är hon fortfarande ordförande i Anna Lindhs minnesfond. Ledamöter är bland andra EU-minister Ann Linde (S), författaren Liza Marklund, skådespelaren Rikard Wolff och ledamoten av EU-parlamentet Jytte Guteland (S).

Hur länge vill de att deras organisation och de själva ska associeras med Sahlin? En försiktig gissning är att tiden håller på att rinna ut.

Mona Sahlins offentliga liv har varit kantat av dramatik. Men frågan är om det någonsin tidigare gått så snabbt utför. För sex år sedan var Mona Sahlin partiledare och statsministerkandidat. Nu är hon närmast fredlös.

avLena Mellin

Publicerad: