Lena Mellin

Trumpeffekt eller inte – svensk politik behöver en positiv framtidsvision

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverigedemokraterna ökar till sin näst bästa nivå sedan förra valet.

Men är det en Trumpeffekt?

Ingenting tyder på det. Men osvuret är bäst.

I november skulle 21,5 procent av väljarna lagt sin röst på Sverigedemokraterna. De är i den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio nästan lika stora som Moderaterna och obetydligt mindre än Socialdemokraterna.

Det är Sverigedemokraternas näst bästa siffra sedan valet 2014. Kring årsskiftet, i december och januari, uppgav 22,2 procent att de skulle lägga sin röst på Jimmie Åkessons parti.

Men når Sverigedemokraterna den nya nivån med hjälp av själsfränden Donald Trumps seger i presidentvalet i USA? Det kan möjligen ha gett SD draghjälp. Men det finns ingenting i den här mätningen som tyder på det.

Den inleddes dagen före valet och avslutades i går. Men stödet ligger på ungefär samma nivå på båda sidorna av valdagen. Det förefaller alltså inte som Trumps seger gett SD ny vind i seglen.

Men det är bäst att inte vara för tvärsäker. Först efter ytterligare några mätningar kan man veta om de svenska väljarna påverkats av det amerikanska valet. Än dröjer det drygt två månader innan Donald Trump svärs in som president och på allvar visar vad han går för. Hittills har det mest varit munväder.

Om man tittar ett år bakåt i tiden har väljaropinionen legat märkvärdigt still. Praktiskt taget ingenting har hänt. Stödet för Socialdemokraterna ligger och harvar kring 25 procent. Moderaterna har under de senaste tolv månaderna rört sig mellan 21,3 och 24,6 procent.

Stödet för SD, riksdagens och mätningens tredje största parti, har pendlat mellan 18,8 och 22,2 procent av väljarna.

Visst, i mandat i riksdagen är skillnaderna mellan botten- och toppnotering ganska stor. Men att säga att något parti har gått som en raket under det senaste året vore att fara med grov osanning.

Sanningen är att inget parti har lyckats hitta nyckeln till väljarnas hjärtan under det år vi har bakom oss. Det hjälper inte hur många gånger gränskontrollerna i Sydsverige förlängs, hur många som får jobb eller hur många rappa oneliners som fälls. Väljarna möter det med en långdragen gäspning.

Det svensk politik skulle behöva är att komma bort från den förlamande problemorienteringen. Den som lyckas frammana en positiv framtidsvision kommer att vara nästa vals vinnare.

Men vem gör det? Att Stefan Löfven (S) skulle genomgå en personlighetsförändring är inte sannolikt. Inte heller M-ledaren Anna Kinberg Batra.

SD:s Jimmie Åkesson har inga som helst förutsättningar. Han och hans parti lever på göra väljarna rädda och oroliga. Den som inte ser ut som du och som inte är född i grannskapet är ett hot.

En av de få som skulle kunna lyckas är Annie Lööf (C). Men hon företräder ett för litet parti för att ta hem spelet.

För regeringen är läget en nyans ljusare nu än för en månad sedan. Knappt 30 procent, 29,9, av väljarna står bakom regeringens båda partier. Det är en procent mer än för en månad och för ett år sedan. Men fortfarande är regeringen mycket långt från en succé.

Miljöpartiets kris är inte över. Partiet backar inte i den här mätningen. Men de ökar inte heller. De gröna har, enligt Aftonbladet/Inizio, tappat fyra av tio väljare sedan valet. Uppförsbacken är, för att uttrycka sig försiktigt, brant.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publisert:

LÄS VIDARE