Mejla

Oisin Cantwell

Det våldsamma partiet

Publicerad:
Uppdaterad:

Att Sverigedemokraternas vice partiledare gör ett hätskt utfall mot Aftonbladets reporter borde inte förvåna någon.

Partiet har anmärkningsvärt många företrädare som hyser en betydande förkärlek till hot, våld och andra brott.

Jonas Åkerlund, som ansåg sig vara politiskt omogen ännu vid 53 års ålder, har i ett närradioprogram luftat excentriska åsikter, däribland att en halv miljon invandrare borde skickas hem och alla flyktingar ljuger för att få uppehållstillstånd.

Aftonbladets reporter Karin Östman sökte i går upp Åkerlund för att ställa några frågor om huruvida denne ännu står för sina elva år gamla uttalanden.

Den vice partiledaren, ett hjärtslag från partiets yttersta makt, svarade först artigt, sedan undanglidande för att till sist irriterat börja gå från platsen.

Men efter bara någon meter vände han sig, röt "nu lägger du av" och tog några snabba steg mot tidningens team.

Det var ett aggressivt beteende, som Karin Östman uppfattade som hotfullt.

Att en ledande politiker i något annat parti i riksdagen skulle uppföra sig på detta vis är osannolikt. De vet, om inte annat, att hur besvärlig reportern än kan tänkas vara så är ett civiliserat beteende att föredra för den som vill vinna väljarnas förtroende.

Men nu är inte Sverigedemokraterna vilket parti som helst. Dess företrädare dyker upp i mindre smickrande sammanhang betydligt oftare än politiker i allmänhet.

Att en blivande riksdagsledamot beväpnar sig med järnrör på stan medan partiets rättspolitiske talesperson filmar i stället för att ingripa är det mest kända exemplet.

Sverigedemokraterna tycks dessutom vara överrepresenterade i brottsstatistiken, jämfört med förtroendevalda och medlemmar i övriga etablerade partier.

Var tionde SD-politiker i Dalarna har de senaste åren dömts för brott, visade en granskning som Sveriges Radio har gjort. Grovt sexuellt utnyttjande av underårig, djurplågeri och olaga vapeninnehav, lyder några av domarna.

Och en kartläggning som Aftonbladet nyligen gjorde avslöjade att partiet sedan valet 2010 har genomfört en utrensning som saknar motstycke i svensk politik.

54 personer har kastats ut av de mest skiftande skäl. Fiffel med bokföringen, antisemitiska utbrott, mörkande av lagförd våldsbrottslighet och hotfulla uttalanden mot statsminister Fredrik Reinfeldt är några av dem.

Att människor som är så fixerade vid höjda straff och invandrares brottslighet själva förhåller sig så här fritt till lag och ordning är ett ämne som möjligen skulle ha intresserat Freud.

Sajten Avpixlat, av Jimmie Åkesson beskriven som den sunda delen av den Sverigedemokratiska nätkulturen, är ytterligare en skillnad mellan partiet och det övriga politiska etablissemanget. Där piskas inte sällan stämningar upp som leder till hot mot politiker, opinionsbildare och journalister.

Sverigedemokraterna är en ung rörelse som har sina rötter i nazism, rasism och politiskt våld.

Att de höga politiker som i fina kostymer och med vårdat tal har intagit riksdagen är fostrade i denna miljö framgår stundom med all önskvärd tydlighet.

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN