Mejla

Ehsan Fadakar

Norge är ett själviskt land som behandlar de fattigaste som djur

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ju mer jag läser om Norge ­desto mer blir jag övertygad om att det norska samhällsklimatet är genomruttet. Det är som att Anders Behring Breivik aldrig hänt. För bara några veckor sen släppte Moderaternas systerparti Höyre in massmördarens favorit­gäng i regeringsställning. FrP använder sig gärna av Breivikretorik som låter hemskt likt SD eller om det är tvärtom alltihopa. Norge måste stoppa ”smyg­islamiseringen”. Islam jämförs med nazismen.

Finansministern Siv Jensen, ­tillika FrP-ledare, gick till val med att sparka på romerna. De ska ut. In på bussen. Ut ur landet. ­Dumpa. Rikaste landet i världen behandlar det fattigaste folket i Europa som djur.
Mitt i den här högerpopulismen, som drog igång en ganska kort stund efter att Breivik mördat barn som tänkte socialistiskt, kommer Sosialistisk Venstre (!) med ett förslag som går ut på att myndigheter ska ta sig in i minoriteters hem och där genomföra förhör, för att säkerställa att de boende ”inte bryter mot norska kärnvärden”.

Men Norge vill framstå som så fantastiskt. Så FrP har gett norska UD i uppdrag att retuschera partiet - och därmed Norge - utomlands. Sen sitter Jens Stoltenberg, som Breivik ville mörda, i Skavlan och försvarar FrP (!) när komikern Özz Nûjen kallar skit för skit.
Men vad gör det när norska NRK sen cen­surerar Nûjen. Det var tydligen för mycket sanning för norrmännen till fredagspizzan. Den folkliga opinionen har rört sig så kraftigt mot extremhögern att det numera är antirasismen som är det extrema.

Allt verkar gå ut på att bevara den norska kulturen, vad den nu är värd. Norrmännen har inte ­direkt gjort sig kända som några hårdjobbande, smarta ­eller innovativa världs­erövrare.

Att bli rik på olja är som att vinna på lotto. Du må leva gott, men du är fan ­inte bättre än någon annan.

Innan oljan var landet fattigt. Efter oljan har landet pengar, men inte mycket mer än så. Inget Ikea, ­Ericsson eller Nokia.
Var är norrmännens bidrag till världen? Är det den bortskämda ung­domen som inte vill jobba?

Samtidigt är Norge ­beroende av utländsk ­arbetskraft. Någon måste laga maten och diska faten. Men hen får gärna vara blond, blåögd och tala svenska. Då blir det ­lagom mycket kulturkrock.

Nej, det verkar som att Norge är bra på en sak: att ta hand om sig själva. Eller som norska journalisten Åsne Seierstad så korrekt summerar den norska folksjälen:

”Den handlar om att mycket vill ha mer. Och att vi inte vill dela med andra.”

Det förklarar också varför Norges nya regering nu halverar antalet flyktingar från Syrien till 500.

Norgehistoria 1

Norges rikaste och sam­tidigt mest sorgliga ursäkt till medmänniska, Olav Thon, köpte inför valet annonsplats i en tidning för att hylla FrP. Av allt han kan engagera sig i är främlingsfientlighet det han väljer. Nyligen hyllade han Ryanairs kamp mot fackföreningar och arbetsvillkoren på hans eget hotell­imperium beskrevs i inte så smickrande termer i Lotta Elstad ”En såkalt drittjobb”.

Norgehistoria 2

I Norge används fortfarande ordet ”neger” som om det var 1955 igen. Jag ville först inte tro det. Är högutbildade Norge så efterblivet? Ja. I går gick det norska språkrådets ordförande ut och uppmanade norrmännen att tänka till innan man använder sig av ordet ”som vissa kan uppfatta som negativt”. Det här är alltså Norge 2013.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN