Peter Kadhammar

De har inget att prata om men 401 930 är utan jobb

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Här är årets viktigaste politiska nyhet.

Riksdagens arbetsmarknads­utskott har en uppgift som överskuggar alla andra:

Vilka insatser behövs för arbetslösa?

Så lyder första meningen när riksdagen på sin hemsida förklarar vad utskottet gör.

Eller ska göra. Politikerna i utskottet ska bekämpa arbetslösheten, undersöka, ta reda på fakta, komma med idéer och förslag, ty att ha folk utan försörjning är svindyrt för samhället och tragiskt för de som drabbas.

Här kommer nyheten:
Under hösten har åtta av utskottets sammanträden ställts in. Man kan uttrycka det på ett annat sätt. Kanslichefen Anna-Lena Sancini säger att man inte utnyttjat alla förbokade samman­trädesdagar.

Hur man än formulerar sig är den underliggande orsaken densamma. Arbetsmarknadsutskottets ledamöter har inte haft något att prata om.

Utanförskap. Det var med det ordet Fredrik Reinfeldt och Alliansen en gång vann regeringsmakten. De lovade att bryta utanförskapet i vårt land.

Sista oktober fanns 401 930 människor in­skrivna som arbetslösa på arbetsförmedlingen.

401 930 individer, 401 930 personer som söker något att göra. Jag säger inte att alla lever i utanförskap. En del befinner sig säkert mellan två jobb som det käckt bruk­ar heta. Men många befinner sig i utanförskap, eller är på väg att glida ut dit varifrån alltför få återvänder. Ju längre tid man är borta från arbets­marknaden desto svårare är det att komma in.

Så politikerna i arbetsmarknadsutskottet borde ha mycket att tala om. Idéer! Debatt! Förslag!

Oppositionen instämmer. Socialdemokraten Ylva Johansson (det är hon som låter som en terrier i tv) svara­r när jag mejlar henne:

”Utskottet har väldigt lite att göra eftersom regeringen inte kommer med några förslag. Mycket av utskottstiden går åt till att ta emot besök från myndigheter ...”
Jag har också skrivit till den moderata ordföranden Jessica Polfjärd och hennes partikamrater Maria Plass, Katarina Brännström och Gustav Nilsson: Åtta möjliga sammanträden har ställts in i höst. Varför?

Ingen av dem har svarat.

Ett uteblivet svar är också ett svar. Åtta inställda möten är också ett slags svar.

401 930 människor är utan arbete och Moderaterna i arbetsmarknadsutskottet finner inget att prata om.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN