Vi måste skydda oss mot vissa människor

KOLUMNISTER

Mannen som har åtalats för att ha mördat en ung tvåbarnsmamma i Trollhättan är en ökänd nazist med ett dystert antal domar rörande våld i bagaget.

Jag hoppas verkligen att åklagarens indiciekedja håller.

Under den presskonferens som åklagare Per-Erik Rinsell höll i förmiddags klarnade bilden något av vad som hände den där sommarkvällen i Trollhättan.

Den 23-åriga kvinnan tillbringade sin sista helg i livet tillsammans med mannen som nu misstänks ha mördat henne.

En natt ringer han två kompisar som bor på en annan ort och ber dem att så fort som möjligt komma till Trollhättan, vilket de också gör.

Så långt råder inga oklarheter. De inblandade männen erkänner omständigheterna.

Mer besvärande för åklagaren är att de alla tre förnekar all form av inblandning i mord eller att ha fört bort kvinnans kropp. Rinsell måste alltså bevisa att den åtalade 36-åringen verkligen är mördaren.
 

Åklagaren var under presskonferensen tydlig på en viktig punkt: det finns inget enskilt bevis som binder den misstänkte till brottet.

Vad som dock finns är en hyfsad rad besvärande indicier. Vittnen som har hört skrik från lägenheten, analyser av blod, inhämtade bilder från övervakningskameror, fingeravtryck och DNA.

Polisutredningen är noggrant genomförd och genom 450 olika förhör har alternativa gärningsmän kunnat uteslutas.

Så långt ser det bra ut. 36-åringen befann sig bevisligen i kvinnans hem, någon annan tänkbar mördare tycks inte finnas.

Men det saknas viktiga pusselbitar. Kroppen var så förmultnad då den efter sex veckor hittades att någon dödsorsak genom obduktion inte har kunnat fastställas. Utan dödsorsak blir det svårare att bevisa mord. Inte heller existerar ett mordvapen som knyter den misstänkte till brottet.

Att ett begripligt motiv saknas är dock av mindre betydelse. Kriminalhistorien är full av uppklarade mord som det aldrig har givits någon vettig förklaring till.

Just detta mord är osedvanligt hänsynslöst. Vem slår ihjäl en medmänniska, fraktar bort kroppen och lämnar ett barn på ett drygt år kvar i lägenheten?

Pojken hittades först 15 timmar senare av polis, uttorkad och rädd. Blev han vittne till mordet på sin mamma? Om det vet vi inget.

Det handlar om en grymhet som närmast för tankarna till skräckskildringar från krig.

Bevisvärdering är ingen exakt vetenskap och det är meningslöst att försöka spekulera i hur en domstol kommer att resonera.

Med detta sagt tror jag att åtalet håller. Indicierna är ganska många och talar åt ett och samma håll. Analyser av de två liter blod som har hittats visar dessutom att kvinnan dog till följd av kraftigt våld mot huvudet.

Eller är det så att jag bara hoppas att materialet räcker? Att redan mannens bakgrund är så obehaglig att jag inte vill se honom vandra ut ur tingsrätten som en fri man?

Mannen är nazist. Han hade på 1990-talet en ledande roll i Nationalsocialistisk front, numera svenskarnas parti. Han har även varit ordförande för den våldsbejakande organisationen Nationella frihetsfronten.

Denna bakgrund har inget med brottet att göra. Mordet är inte politiskt. Men det säger någonting viktigt om hans människosyn.

Även brottsregistret har något väsentligt att berätta. Belastningsregisterutdraget är på sju sidor. 22 domar, de flesta av dem rörande mer än ett brott.

Tio fängelsestraff, grov misshandel, hot mot tjänsteman, grov kvinnofridskränkning, hets mot folkgrupp, flera fall av besöksförbud, vapenbrott, olaga tvång...mannen är en mardröm.

Jag läser hans senaste dom. Åtalad för att ha misshandlat fyra kvinnor samt för att ha hotat skjuta ihjäl en polis. Tre månaders fängelse.

Det här är en man vi måste skydda oss mot. Det här är en man som förhoppningsvis blir dömd

ARTIKELN HANDLAR OM