Mejla

Oisin Cantwell

Motivet är för en gångs skull viktigt

Publicerad:
Uppdaterad:

I inledningen av en mördarjakt är motivet sällan eller aldrig intressant för polisen.

Det finns dock anledning för utredarna att göra ett undantag i det märkliga fallet med styckmordet på Holger Algdal.

Kriminalhistorien lär oss att det finns två skäl för en mördare att stycka sitt offer.

Antingen är det något slags sadistiskt mord med sexuella inslag. Eller så sker det av praktiska anledningar: det är både enklare och diskretare att transportera och dumpa en kropp i en skog eller sjö om den först har styckats.

Att någon skulle mörda en 64-årig man i någon slags perverterad ritual förefaller dock mindre sannolikt och är knappast ett scenario som upptar mordutredarnas tankar.

Polisen har att göra med ett spaningsmord, vilket innebär att de måste jobba brett. Offrets liv och bekantskapskrets kartläggs för att försöka hitta en konflikt som skulle kunna förklara brottet.

Obegripligt för andra än mördaren

Hur motivet ser ut kommer in i ett senare skede. Det är tacksamt för en åklagare att vid en rättegång kunna lägga fram ett troligt skäl till brottet, även om det alls inte är nödvändigt.

Det finns åtskilliga mördare som har dömts utan att gärningspersonens drivkraft har varit begriplig för någon annan än hen själv.

I fallet med mordet på Holger Algdal är dock motivet av central betydelse redan nu.

Vem har haft anledning att döda honom? Att han var en ostraffad egenföretagare innan han 57 år gammal mördade sin fru är inte oväsentligt.

Kartlägger hans bekantskapskrets

Det är osannolikt att Algdal innan dess var inblandad i så pass grov kriminalitet att han många år senare skulle falla offer för en uppgörelse i den undre världen.

Han kan däremot mycket väl ha hamnat i en allvarlig konflikt under de sju åren i fängelse. Han kan ha dragit på sig skulder eller angivit någon. Män som mördar kvinnor står över huvud taget inte högt i kurs på kåken.

Allt detta kartlägger polisen just nu.

Alternativet är att någon i hustruns omgivning har utkrävt hämnd. Någon som har bidat sin tid medan Algdal satt inne. Det som möjligen talar för denna hypotes är att han försvann bara några månader efter det att han släpptes.

Kommer detta egendomliga fall att klaras upp? Jag tror det. Mördaren eller mördarna hade otur då dykare av en slump på 14 meters djup i ett hav fann paket de fann mystiska.

Polisen hade på motsvarande sätt tur som fick viktiga svar rörande ännu ett av alla dessa gåtfulla försvinnanden

Någon där ute har all anledning att vara nervös. 

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN