Gränskontrollerna avvecklas – men blir kvar

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYR N

Senast på lördag måste Sverige avveckla gränskontrollerna i Skåne.

Men de kommer att bli kvar.

Dock med en ny motivering.

Under andra halvan av 2015 vällde flyktingarna in i Sverige. Upp till 10 000 personer i veckan kom hit, de flesta för att söka asyl.

Men den 15 november hade regeringen fått nog. Då infördes tillfälligt inre gränskontroller i polisdistrikt Syd och Väst och vid Öresundsbron.

Det var möjligt trots att Sverige är med i Schengensamarbetet. Där har länderna en gemensam yttre gräns mot omvärlden men har i stort sett avskaffat de inre gränserna.

Men enligt en paragraf i Schengenavtalet kan medlemsländerna tillfälligt återinföra så kallade inre gränskontroller om de upplever allvarliga hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten.

De får bara gälla i upp till sex månader och under sammanlagt två år. Den gränsen uppnår Sverige på lördag.

Paragrafen brukar framför allt plockas fram i samband med stora idrottsevenemang med potentiellt våldsam publik. Men då har kontrollerna genomförts under högst en vecka.

Men nu har de alltså nått sin maxtid och tidigare i år meddelade ansvarig EU-kommissionär, Dimitris Avramopoulos, att någon ytterligare förlängning inte är aktuell, i alla fall inte med hänvisning till en numera mycket liten flyktingström över östra Medelhavet.

Men Sverige vill förlänga kontrollen och notifierade, som det heter på euiska, EU-kommissionen i mitten av oktober om att regeringen kommer att besluta om förlängning. Den måste alltså göras senast på fredag.

Nu kommer regeringen motivera förlängningen med det finns ett förhöjt terrorhot mot Sverige och exemplifiera det med attentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april i år.

Gränskontrollerna blir alltså kvar, med hänvisning till samma paragraf i Schengenreglerna. Men men en ny motivering. Det mesta är möjligt i EU:s underbara värld.

Riksrevisionen har tidigare kritiserat regeringen för att den inte har utvärderat om sätt verkligen stärkt den svenska säkerheten. Det har fortfarande inte gjorts. Näringslivet i Skåne anses påverkas negativt av kontrollerna.

EU-kommissionen föreslog tidigare i höstas att kontrollparagrafen görs om. Ett land ska kunna införa tillfälliga gränsknotroller i ett år i stället för sex månader. Och den bortre gränsen höjs med ett år till tre.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM