Mejla

Peter Kadhammar

Turismen förmörkar jorden och knäcker vackra platser

KOLUMNISTER

Plötsligt fyllde de himlen som blev svart och människorna i landet förskräcktes.
Ni tror naturligtvis att jag tänker på bibelns andra Mosebok, tionde kapitlet, fjärde och femte verserna, när jag skriver så. Inte alls, jag tänker på den moderna turismen.

Resandet är världens viktigaste tillväxtbransch, bara två exportsektorer är viktigare, bränsle (olja till exempel) och kemikalier. Du som läser detta bidrar sannolikt till tillväxten. Thailand? En sväng till London? Kanarieöarna!

1950 var det 25 miljoner internationella ankomster över hela jorden. Alltså 25 miljoner tillfällen då resenärer korsade en gräns och anlände i ett annat land. På den tiden skrevs böcker med titlar som "Konsten att resa" och svenskar som begav sig utrikes borstade gärna tänderna i whisky för att vara på den säkra sidan. Att flyga, färdas med tåg eller åka på bilsemester var äventyrligt och höjden av romantik.

Förra året såg världen 1,2 miljarder internationella ankomster. Det är 50 gånger fler än för 67 år sedan och då har jag ändå bortsett från 35 miljoner ankomster som blir för små och ointressanta decimaler.

Detta säger mycket om den enastående ekonomiska utvecklingen i världen. Det säger också något om politiska förändringar: du kan inte resa till något av de stora turistmålen utan att träffa horder av kineser.

Ett av tio arbetstillfällen världen över är beroende av turistindustrin (den innefattar även affärsresor).
Är det inte fantastiskt?
Absolut.
Underbart?
Visst.

Problemet är bara att man på många platser knappt tar sig fram. I Oxford i somras såg jag nog fler kineser än engelsmän. I kroatiska Dubrovnik kan det vara timslånga köer för att ta sig in i Gamla stan. Venedig, med liten och känslig stadskärna välkomnar 24 miljoner besökare årligen.

Invånarna i de populäraste städerna protesterar med demonstrationer, plakat och ibland färgattacker och rökbomber, till exempel i Barcelona och Palma de Mallorca. Myndigheterna i populära städer försöker finna sätt att ta emot besökare och ändå hålla massorna i schack. Kösystem. Begränsa antalet kryssningsfartyg.

År 2030 är antalet ankomster uppe i 1,8 miljarder, beräknar Världsturistorganisationen. Det märkliga är att redan före Jesu födelse beskrev den stränge och straffande guden detta (i andra Moseboken):

De skall täcka marken så att man inte kan se den... Husen skall fyllas av dem... Något sådant har varken dina fäder eller förfäder skådat...
Fast gud talade om gräshoppor.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar

Turism