Kristersson vill göra Moderaterna gröna

KOLUMNISTER

ÖREBRO. Moderaterna är blåa. Men Ulf Kristersson vill göra dem gröna.

Klimatet ska bli en ny profilfråga för partiet. Men överst på agendan kommer den aldrig att hamna.

Foto: TT

Stämningen var närmast euforisk när Moderaterna inledde sin partistämma i ett regnigt Örebro. Borta var missnöjet med inriktningen av politiken, borta var den förra partiledaren och borta var, åtminstone tillfälligt, de inre stridigheterna.

I sitt inledningstal tackade Ulf Kristersson för det starka stöd han känt under sina hittills elva dagar som partiledare. Stärkt av framgångar i Aftonbladet/Inizios väljarbarometer, där stödet för partiet ökade med 2,2 till 18,7 procent, sade han:

– Jag känner allvaret och beslutsamheten. Men också värmen.

I det korta talet, stämmotalet håller Kristersson först på lördag, signalerade den nye M-ledaren också en omorientering av politiken. De blåa moderaterna ska också bli gröna.

– För oss som gillar skog och mark så har ett ansvar för miljön alltid varit så självklart att vi nästan glömmer att prata om det. Men nu går hållbarhetsfrågorna in i en helt ny fas, sade Kristersson.

Han hävdade att det parti som förstår kopplingen mellan ekonomisk och ekologisk hållbarhet, mellan internationella problem och nationella beslut och förhållandet mellan gemensamt och individuellt ansvar kommer att utforma framtidens miljöpolitik.

– Jag vill att vi ska ta ett rejält kliv framåt i den viktiga framtidsdiskussionen.

Det är en rejäl omsvängning. Moderaterna uppfattas som bilvänliga, ogillar höjning av bensinskatten, försvarar stora suvar och tycker att människor ska bestämma själva hur de tar sig fram.

Omsvängningen är inte bara rejäl, den genomförs dessutom i stor hast. Bland de frågor som ska behandlas här på stämman finns trängselskatter för tågtrafik och en höjningen av maxfarten på motorvägar till 130 kilometer i timmen. Inget av dem kan betraktas som särskilt klimatsmart.

Men i sak är Ulf Kristersson sannolikt något på spåren. Moderaternas starka fästen finns i stortstadsområdena. Urbana väljare är i hög grad miljömedvetna och vill ha mindre bullar, mindre utsläpp, bättre sopsortering och äter gärna ekologiskt eller kravmärkt.

Där finns en potential för Moderaterna, bland borgerliga, urbana väljare som egentligen tycker att Ulf Kristerssons parti är bäst men som anser att Moderaterna hittills tagit för lätt på frågan.

Klimatet kommer aldrig att vara ett toppnummer för Moderaterna. Men i den mix som varje parti måste erbjuda sina väljare har den sin plats. Urbana väljare vill inte framstå som mossiga.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM