Mejla

Wolfgang Hansson

Trumps bisarra plan – så kan han sabotera installationen

Publicerad:

KOLUMNISTER

Det räcker med att följa president Trumps twitterkonto för att inse att han kommer att bryta med en väldigt viktig amerikansk tradition.

Han kommer inte att närvara när Joe Biden svärs in och han kommer aldrig att erkänna sig besegrad.

USA har passerat 300 000 döda och smittspridningen i landet befinner sig på en rekordhög nivå. Vad gör landets president då?

Han fortsätter att driva en besatt kampanj på Twitter om att han är den rättmätige vinnaren i presidentvalet. Detta trots att USA:s 50 delstater genom elektorskollegiet fastställt att Joe Biden vann valet och tillträder som USA:s näste president den 20 januari.

Även om Trump ännu inte gett något definitivt besked så talar hans uppträdande ett väldigt tydligt språk. Han tänker som den första presidenten i USA:s moderna historia inte närvara när hans efterträdare svärs in.

Detta har bara hänt tre gånger tidigare. Alla på 1800-talet.

Anonyma uppgifter från källor i Vita huset som återges i amerikanska medier gör gällande att Trump planerar att hålla ett valmöte där han tillkännager sin kandidatur för 2024 precis samtidigt som Biden sväras in.

Ett fredligt maktövertagande är själva grundbulten i demokratin. Att erkänna sig besegrad och sedan synligt vara med och överlämna ämbetet till sin efterträdare är en väldigt viktig symbol både för den egna befolkningen och för omvärlden om att USA:s demokrati fungerar.

Vid det här laget borde Donald Trump för länge sedan ha bjudit in Joe Biden till ett besök i Vita huset. Som vicepresident har Biden tillbringat mer tid där än Trump men det är inte för att lära sig hitta som den sittande presidenten bjuder in sin efterträdare. Det är för att symboliskt bereda marken för överlämnandet av den politiska makten.

Donald Trump.
Foto: Patrick Semansky / AP
Donald Trump.

En diktator från Tredje världen

När Trump vann valet 2016, med mindre marginal än Biden segrat med, bjöds han av dåvarande presidenten Barack Obama till Vita huset två dagar efter valsegern.

En dryg månad återstår innan Biden flyttar in i Vita huset men någon inbjudan har inte kommit och lär inte göra det heller.

Det blir alltmer uppenbart att Trump aldrig kommer att erkänna sig besegrad.

Under sex veckors tid har han gjort allt för att kullkasta valresultatet och lite till. Han har personligen ringt upp republikanska guvernörer och valansvariga i sex vågmästarstater för att få dem att ogiltigförklara såväl röster som Biden seger. Han har hotat, skällt ut och förnedrad individer som gjort sitt jobb och följt lagarna. Han har sparkat folk som motbevisat hans falska fuskanklagelser och tvingat andra att avgå självmant. Det senaste offret är justitieminister William Barr.

Han har visat upp ett beteende likt en diktator i ett land i Tredje världen.

Istället för att lämna sitt bidrag till en fredlig maktövergång kommer Trump att göra precis tvärtom. Han kommer att gör allt för att utmåla Biden som en illegitim president och fortsätta hetsa sina anhängare att ta till våld.

Guvernör, valgeneraler och elektorer har senaste tiden tvingats få polisskydd på grund av alla hot från Trumpanhängare. Våld har förekommit i flera delstater.

De vitas skräck

Bakom förnekelsen att Biden vann valet ligger en rädsla hos de övervägande vita Trumpväljarna att de snart kommer att vara en minoritet. Tiden då de vita exklusivt hade makten i USA är på väg mot sitt slut och det skrämmer många. I framtiden tvingas de dela den med latinamerikaner, svarta och asiater. De ser det här som sin kanske sista strid för överhöghet. Då är demokratin ett hot snarare än en räddning.

När Biden väl tillträtt kommer Trump inte längre att ens i teorin kunna ändra på valresultatet men Trump kommer att försöka sätta myten om att fusk avgjorde valet till hans nackdel.

Luften har redan börjat gå ur hans ballong och den kommer att fortsätta sippra ut dag för dag, vecka för vecka. Men det kommer alltid att finnas en grupp anhängare som för Trumps lögnaktiga budskap vidare.

Hur många de blir och hur länge de och Trump håller ut avgör i vilken utsträckning Joe Biden har en chans att göra det han påstår att han vill. Ena landet.

Publicerad: