Peter Kadhammar

Vad är Fredrick Federleys brott? Blind kärlek?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fallet Federley är intressantare än det först verkar.

Toppolitikern Fredrick Federley hade en närstående som dömts för att ha våldtagit två barn vid 22 tillfällen. Federley får kännedom om brottsligheten, han och hans närstående går skilda vägar.

Vi brukar vara noga med att hålla på det individuella ansvaret. Vi brukar vara noga med att den som fått sitt straff ska få en ny chans.

På de principerna vilar hela vårt samhälle. Vi anser inte att en släkt ska straffas in till sjunde led. Barn ska inte straffas för föräldrarnas synder och föräldrar inte för barnens. Makar ska inte straffas för varandras brott. Polisen låser inte in hela familjer eller släkter när en individ misstänks för kriminalitet.

 

Detta är självklarheter. För oss. Det är inte självklarheter i ett större perspektiv. I kommuniststaterna åkte hela familjer med i svepet när någon rensades ut. I Kina forskar man med artificiell intelligens som kan avläsa ansiktsuttryck och förutsäga när någon planerar ett brott.

Ditt ansikte avslöjar att du är skyldig till något du ännu inte gjort.

I en västerländsk demokrati håller vi på individens rättigheter och skyldigheter. Vi håller på rätten till privatliv.

Därför snokar vi inte i människors sexuella preferenser. Att vara homosexuell, till exempel, är något som andra inte har med att göra, i vårt land har det blivit en icke-fråga.

 

Vi är alla friare tack vare det. Det stränga samhället säger sig alltid värna tryggheten men gör alltid människor otryggare, räddare, sårbara för hot och utpressning.

Nu kokar nätet. Fredrick Federleys närstående var dömd våldtäktsman och pedofil, han hade gjort sig skyldig till det skamligaste brott vårt samhälle känner. Den digitala pöbeln vädrar blod. Med bakbundna händer på en ranglig och gnisslande kärra är Federley på väg mot schavotten. Bödeln väntar. Folkmassan ropar. De som är för fina för att delta i hetsen sitter lugnt och stickar och väntar nyfiket på att bilan ska falla.

Folkdomstolen finner Fredrick Federley skyldig.

Till vad är han skyldig?

 

Blind kärlek? Kanske. Dåligt omdöme? Mycket möjligt. Rädsla? Kanske. Förvirring? Säkert.

Två vuxna personer stod varandra nära. Den ene hade gjort sig skyldig till fruktansvärda brott men avtjänar sitt straff, först i fängelset, sedan villkorligt fri. Den andre var en högt uppsatt politiker.

De kan omöjligt leva ihop. Det är otänkbart att en svensk toppolitiker lever tillsammans med en dömd pedofil och våldtäktsman, han må ha avtjänat sitt straff hundra gånger om.

Alla samhällen har tabun som inte får överskridas. Tabun har inte med lagar och regler och förnämliga organisationsformer att göra. De sitter djupare än så. Den oskyldige Fredrick Federleys politiska karriär är slut.

Fredrick Federley.
Fredrick Federley.

PODD Lena Mellin om Fredrick Federley

Aftonbladet Daily med Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: