Lena Mellin

Hen är Sveriges sämsta minister

Aftonbladet/Demoskop: Svenska folkets betyg på Löfven och de andra i regeringen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

​Sveriges bästa minister är Peter Hultqvist, försvarsminister.​

Årets klättrare är finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven.

Men överlag är svenska folkets betyg på regeringens ministrar svalt enligt Aftonbladet/Demoskop.

I flera decennier har Aftonbladet bett väljarna sätta betyg på ministrarnas arbetsinsatser under det senaste året. Sammanfattningsvis kan man säga att svenska folket inte är särskilt imponerat av prestationerna under 2020. Trots mängden av åtgärder för att bekämpa mångfalden av coronapandemins ekonomiska och hälsomässiga effekter.

Regeringens bäste, det vill säga duktigaste, minister är enligt väljarna försvarsminister Peter Hultqvist. Han låg etta även för ett och två år sedan.

Kanske kan hans trygga dalmål delvis förklara betyget. Försvarsfrågan har inte stått i fokus under det senaste året – ändå uppfattas han som den som lyckats bäst.

Årets klättrare är finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven som båda höjer sina betyg med 0,4.

Förklaringen är coronakrisen. Andersson har fullkomligt spottat ur sig stödpaket av olika slag. Löfven har manat och förmanat och, till skillnad från någon annan statsminister på den här sidan andra världskriget, hållit två tal till nationen. Dessutom med bara åtta månaders mellanrum.

Men, all in all som britterna säger, är svenska folkets betyg på regeringen ganska skralt trots de exceptionellt många insatserna under coronaåret. Precis som förra året är det bara fyra ministrar, av totalt 23, som får godkänt av svenska folket, det vill säga får betyget tre eller mer. 19, drygt 80 procent, ministrar får alltså inte godkänt av väljarna. Det kan man inte kalla solitt. Eller gediget.

Regeringens sämsta minister i år, liksom förra och förrförra året, är enligt väljarna klimatminister Isabella Lövin. Hon lämnar regeringen om en månad och slutar samtidigt med toppolitiken för att ägna sig åt skrivande.

Men bottenbetyget beror alltså inte på att hon är på väg bort. Det har följt, eller förföljt, henne under många år.

Fem ministrar får högre betyg än förra året För åtta sänks det. Tio ligger kvar på samma nivå som för ett år sedan. Det såg ut ungefär likadant då. Sex flyttades upp, åtta flyttades ner, resten låg stil.

Den minister som tappar mest jämfört med förra året är kulturminister Amanda Lind. Även hon har varit mycket aktiv under coronaåret – men uppenbarligen inte till väljarnas belåtenhet. Hennes betyg minskar med 0,3.

Obalansen mellan de båda regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är påfallande. Samtliga ministrar som får godkänt representerar Socialdemokraterna.

Miljöpartiets duktigaste minister enligt väljarna är Peter Eriksson som ligger på en delad sjuttondeplats. Han lämnade dock regeringen och posten som biståndsminister en vecka före julafton och går alltså lite utanför toton i den här mätningen.

De fyra sista platserna på betygslistan beläggs alla av ministrar från de gröna. Något för partistrategerna att fundera över.

Slutligen några avslutande ord om Stefan Löfven som repat sig någotsånär från förra årets bottennapp. Då rasade han från femte till 21 plats i regeringsligan. Nu ligger han på åttonde plats. Betyget är nu bara blygsamt lägre än för två år sedan.

Någon annan förklaring än coronakrisen finns alltså inte. Det gäller också de höjda betygen för socialminister Lena Hallengren och inrikesminister Mikael Damberg som förekommit flitigt i media under pandemiåret.

Aftonbladet/Demoskop

Svenska folket betyg på regeringens ministrar

1. Peter Hultqvist, försvarsminister (S) 3,4. Oförändrat

2. Magdalena Andersson, finansminister (S) 3,3.+ 0,4

3. Hans Dahlgren, EU-minister (S). 3,2 Oförändrat

4. Anna Ekström, utbildningsminister (S) 3,0 Oförändrat

5. Mikael Damberg, inrikesminister (S) 2,9 + 0,2

Ann Linde, utrikesminister (S) 2,9 - 0,1

Lena Hallengren, socialminister (S).2,9 +0,2

8. Stefan Löfven, statsminister (S) 2,8 +0,4

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S) 2,8 −0,1

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S) 2,8 + 0,2

Tomas Eneroth, infrastrukturminister (S) 2,8 - 0,1

12. Anna Hallberg, utrikeshandelsminister (S) 2,7. - 0,1

Matilda Ernkrans, högskoleminister (S) 2,7 Oförändrat

Anders Ygeman, energiminister (S) 2,7 - 0,1

Ibrahim Baylan näringsminister (S) 2,7 −0,1

16. Lena Micko, civilminister (S) 2,6 Oförändrat

17. Jennie Nilsson, landsbygdsminister (S) 2,5 Oförändrat

Pete Eriksson, biståndsminister (MP) 2,5 Oförändrat

Avgick 17 december.

Morgan Johansson, justitieminister (S). 2,5 Oförändrat

20. Per Bolund, finansmarknadsminister (MP) 2,4 - 0,1

21. Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP) 23 Oförändrat

Amanda Lind, kulturminister /MP) 2,3 - 0,3

23. Isabella Lövin, klimatminister (MP) 2,2 Oförändrat

Bara de som känner till ministern har fått sätta betyg. Jämförelsen gäller mätningen för ett år sedan.

Betygsskala

5. Mycket bra.

4. Bra

3. Varken bra eller dålig

2. Ganska dålig

1. Mycket dålig

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 647 intervjuer under perioden 10-17 december, 2020 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: