Lena Mellin

Busch borde snabbt backa ur affären

Esbjörn, 81, är en tung belastning för KD

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KD-ledaren Ebba Busch borde backa ur sitt uppmärksammade husköp.

Alternativet är att hon för alltid förknippas med att hon, de gamlas påstådda vän, tvingade av den funktionsnedsatte Esbjörn, 81, hans släktgård.

I brytningstiden mellan sommar och höst köpte KD-ledaren Ebba Busch en nedgången fastighet utanför Uppsala, i närheten av hennes föräldrar. I trädgården fanns förutom ett hus ett antal nedgrävda bilvrak.

Men säljaren Esbjörn, 81, ångrade sig enligt egen utsago redan dagen efter han skrivit på kontraktet och tagit emot handpenningen på 390 000 kronor. I ett brev begärde han att köpet av fastigheten, som varit i familjens ägo under en längre tid, skulle hävas.

Så har inte skett. I stället kommer parterna att mötas i en förberedande, muntlig förhandling i Uppsala tingsrätt i mars sedan Ebba Busch stämt den gamle mannen för kontraktsbrott.

Till saken hör att mannen, sedan köpet gjordes, genomgick en läkarundersökning och i ett 39-sidigt utlåtande anses lida av en kognitiv funktionsnedsättning. Handpenningen har, åtminstone inte alldeles nyss, heller inte återbetalats. Mannens juridiska ombud har inte lyckats få tag på Buschs kontonummer, säger han.

För närvarande finns ingenting som tyder på att Ebba Busch gjort något fel – om man håller sig till juridiken.

Ebba Busch ligger i tvist med Esbjörn, 81, om ett husköp utanför Uppsala.
Ebba Busch ligger i tvist med Esbjörn, 81, om ett husköp utanför Uppsala.

Men faktum är att det inte spelar någon som helst roll. Politiskt är den här affären en så tung belastning för KD-ledaren att hon borde dra sig ur den så snart som möjligt.

Om hon känner de politiska vibbarna, vilket hon uppenbarligen inte gör, skulle hon lägga ner vapnen direkt. Inte stadigt framhärda, vilket är den linje hon hittills valt att driva.

Är jag rättslös, har Ebba Busch frågat retoriskt. Nej, de är hon inte. Men politik är inte alltid rättvist.

Däremot är hon partiledare för ett parti som gjorde ett bra val 2018 och som vill göra ett ännu bättre 2022. Och då lär den här affären inte bidra positivt. Just nu ligger opinionssiffrorna under valresultatet.

När Kristdemokraterna på sin hemsida listar sina viktigaste frågor kommer ”äldre” på andra plats efter vården.

 

Väljarna gör en liknande bedömning. De anser att KD har den bästa politiken för äldre. Det tycker 23 procent. Tvåa är Socialdemokraterna som 19 procent tycker har de bäst svaren på samma område.

Men äldre är inte bara en viktig, kanske den allra viktigaste, politiska frågan för Kristdemokraterna.

Det är också den viktigaste väljargruppen. Enligt Kristdemokraternas egen valutvärdering hade väljare över 65 år en stor överrepresentation bland dem som röstade på partiet i riksdagsvalet 2018.

Samma bild ger Valu, den omfattande vallokalsundersökningen som används av statsvetarna vid Göteborgs universitet. 10 procent av 65-plusväljarna röstade på Kristdemokraterna jämfört med 6,3 procent i väljarkollektivet som helhet. Det är KD:s klart största väljargrupp.

 

Ebba Busch har alltså all anledning att inte reta upp de äldre väljarna. Tvärtom borde hon jobba på att de ska älska henne och hennes parti.

Men då är det, försiktigt uttryckt, ingen bra idé att med lagboken i hand göra allt för att fullfölja köpet av Esbjörns hus. Han har inte bara fyllt åttio, han lider också av en kognitiv funktionsnedsättning enligt läkare.

Ett gott råd till Ebba Busch: Backa ur affären – så snabbt som möjligt.

Fotnot: Synonymer till kognitiv är bland annat förstånds‑, intellektuell och kunskapsmässig.

Säljaren Esbjörn, 81, ångrade sig enligt egen utsago redan nästa dag att han skrivit på kontraktet och tagit emot handpenningen på 390 000 kronor.
Säljaren Esbjörn, 81, ångrade sig enligt egen utsago redan nästa dag att han skrivit på kontraktet och tagit emot handpenningen på 390 000 kronor.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: