Mejla

Sofia Olsson Olsén

Kärleken är större än inskränktheten

Publicerad:
Uppdaterad:
Sofia Olsson Olsén och Schibsteds informationsdirektör Fredrik Lindén tillsammans med Kristian Kaspersen, Göran Svensson och Henrik Wallin på Sportbladets vagn i Prideparaden förra året.
Foto: Carolina Byrmo
Sofia Olsson Olsén och Schibsteds informationsdirektör Fredrik Lindén tillsammans med Kristian Kaspersen, Göran Svensson och Henrik Wallin på Sportbladets vagn i Prideparaden förra året.

För mig är det självklart. Så länge mina hbtq-kompisar inte kan visa varandra sin kärlek öppet utan att trakasseras och bespottas, så länge behövs Pride. Och så länge Pride behövs tvekar jag inte en sekund över att Aftonbladet genom Sportbladet har en given plats i paraden.

Jag lyssnade på radioprogrammet Ring P1 i måndags och flera inringare, som heter Astrid, Jan och Urban, ger uttryck för – i min mening – samma gamla unkna och normativa syn på hur kärlek mellan människor ska vara. Åsikter vi hört så många gånger förr.

Åsikter som att en värld där människor väljer att älska vem de vill, oavsett kön, är en värld som kommer att gå under och herregud, måste de bete sig på det där viset, jag skriker ju inte ut att jag är heterosexuell och barnen har faktiskt rätt till en mamma och till en pappa.

Jag blir så trött att jag vill dunka mitt huvud hårt i frukostbordets skiva.

I dag är det fjärde året som Sportbladets rosa ekipage rullar genom Stockholms gator i Prideparaden, men redan för tio år sedan påbörjades arbetet för att det skulle bli verklighet. Schibsteds och Aftonbladets informationsdirektör Fredrik Lindén, projektledaren Viktoria Gelin, numera Aftonbladets marknadschef, och administrative sportchefen Jan Johansson var eldsjälarna som drev på och tillsammans med dåvarande sportchefen Håkan Andreasson, i  dag redaktionschef, lyckades övertyga både marknadsavdelning, redaktionsledning och dåvarande chefredaktör om att det är viktigt. Något Aftonbladet bara ska göra.

Att för Aftonbladet delta i Prideparaden är att stå upp för alla människors lika värde.

Att delta i Prideparaden är ett ställningstagande för det öppna, fria och demokratiska samhället. Se exempelvis på Östeuropa, Ryssland och Trumps USA där hbtq-personers rättigheter ständigt ifrågasätts och inskränks.

Genom att tillsammans med andra företag, organisationer och myndigheter delta i Prideparaden står Aftonbladet upp för – och bejakar rätten till – att du får vara den du är.

Vi vill genom Sportbladets engagemang, både genom vår journalistik och deltagande i paraden, visa vad vi tycker är viktigt och på det sättet bidra till att stärka Sveriges största folkrörelse, idrotten.

Det är nämligen fortfarande långt ifrån självklart i det svenska samhälle vi så gärna vill beskriva som just demokratiskt och öppet och tyvärr är det också så i sportens värld.

Så vi är stolta över att vara ett av alla uppemot 200 ekipagen, med 45 000 deltagare och närmare en halv miljon åskådare, i Prideparaden även i år. 

Vi är även stolta över att ha med oss så många sportprofiler på det rosa Sportbladet-flaket. För tillsammans visar vi att Astrid, Jan, Urban och deras åsiktsfränder faktiskt har helt fel.

Kärleken är större än inskränktheten och rädslan, kärleken vinner alltid.

Happy pride!

Av: Sofia Olsson Olsén

Publicerad: