Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Alex
Schulman

Kyssjakten

Alex Schulman om dramat före den historiska kyssen

Premiär Här är kyssen fotograferna väntat på. 1976, när kung Carl XVI Gustaf fick sin drottning Silvia, missades den av Aftonbladet. Men kronprinsessan Victorias och prins Daniels kyss fångade vi.   Premiär Här är kyssen fotograferna väntat på. 1976, när kung Carl XVI Gustaf fick sin drottning Silvia, missades den av Aftonbladet. Men kronprinsessan Victorias och prins Daniels kyss fångade vi. Foto: URBAN ANDERSSON

En vigsel är inte en vigsel utan en kyss.

Och en kvällstidning är inte en kvällstidning utan denna kyss på bild.

Alex Schulman posterade sig i en hemlig lägenhet mitt emot Storkyrkan tillsammans med fyra fotografer. Uppdrag: Den vilda jakten på kyssen.

Det fick inte hända igen. För exakt 35 år sedan kunde Expressen som enda tidning visa hur drottning Silvia och kungen kysste varandra på väg in i Storkyrkan. Det är kvällstidningshistoria. För Aftonbladare har det där

löpet varit som en 35 år lång tandvärk. Lördagen den 19 juni var dagen då vi skulle få revansch.

Vi har hyrt lägenheten som ligger alldeles vid kyrkans utgång. Det är genialt. Det är här det ska hända om det händer. Här får vi total exklusivitet.

Jag sitter i just den här lägenheten och ser ryggarna på fyra Aftonbladet-fotografer som står tryckta mot fönstren och väntar. Vi har suttit här i många timmar nu. Det är en märklig sak att vänta tillsammans med fotografer. De sitter mest tysta och pillar med sina objektiv.De utposterade vakterna nere på slottsgården får allt svårare att stå rakt. En av dem tappar plötsligt sitt svärd. Fnitter i lägenheten när soldaten sjunker ner utan att böja ryggen och liksom omärkligt plockar upp det igen. Han tappar svärdet en gång till. Sen svimmar han. Det är sant. Alla soldaterna svajar som lupiner på en sommaräng. Ännu en rasslar ihop i en hög. Det ser så sött och sorgligt ut, de kämpar och kämpar och så faller de. Fotograferna tar sina bilder på allt svimmande. Uppvärmning, nästan som förströelse, inför kyssen. Det är inte långt kvar nu.

Alldeles oväntat stormar familjen som äger lägenheten in. En mamma med två vuxna barn. De är i gasen, har med sig korvar som de steker på och sedan bjuder oss på. En av sönerna är tydligen hobbyfotograf. Han vill också stå vid fönstren! Vild stämning uppstår när Afton-

bladets fotografer markerar revir. Här ska göras presshistoria, inte familjealbum. Vid något tillfälle är det nära till nävarna.Bröllopsgästerna anländer och vi har parkettplatser. Det är som i Tjuren Ferdinand. Först kommer ambassadörerna. Sen kommer politikerna. Och stoltast av dem alla – kungligheterna. Jag har aldrig sett så mycket ordnar. Uråldriga män med tunna bröstkorgar och fosforfärgat hår som strövar framtunga av allt guld på bröstet. Det är det gamla Europa på parad. Eller vad som är kvar av det.

Jag ser att pappa Westling också har en orden av något slag. Jag frågar högt vad det kan vara och en av fotograferna säger:

– Det kanske är Baddaren.

Skratt, fast på hjärtligt sätt. Så är alla inne i kyrkan. 50 minuters väntan kvar. Jag tittar på sändningen från kyrkan på SVT Play. Det är det finaste jag sett. Tårarna! Vad man älskar tårarna! Daniel Westling från Ockelbo förvandlas till prins framför våra ögon och hans tårar rör något långt nere i folkdjupet. Vad man älskar

Daniel Westling för att han gråter. Och när Skifs och Agnes Carlsson sjunger är det inte bara jag som sitter där i lägenheten och lipar.

Men tårar och blickar i all ära. Någon kyss har vi inte ännu.

Så kommer de ut på trappan. Dags för fyra fotografer att göra sitt jobb.

Så händer något. Victoria lutar sig mot Daniel, öppnar upp för en kyss, men Daniel svarar med en mycket underlig manöver. Han förvandlar kyssen till en kram! Förvirring uppstår. Var det allt?Victoria gör ett nytt försök, de vänder sig mot varandra och... Ja! Det är en kyss – den mänskliga handling som aktiverar sju av tolv nervbanor i hjärnan och utgör det näst mest komplexa känslosvall två mänskliga kroppar kan åstadkomma tillsammans. Det är rörande, rörande på riktigt, till och med polisen i lägenheten ler fånigt och knäpper av en bild med mobilkameran. En bild räcker inte för Aftonbladets fotografer. De smattrar vilt, maniskt, paniskt.

Efter kyssen – jubel! Folk ropar: BRAVO! De ropar: EN GÅNG TILL! Vilka ropar? Det ska inte vara någon publik så här nära kyrkan. Jag går fram till fönstret, lutar mig ut. Det är inte publik. Det är ett 50-tal fotografer. Det finns en fotograf

i varje fönster.

Så fick vi vår kyssbild till slut. Revanschen kom efter 35 år. Men det är inte 1976 längre. Det är 2010 och risken är överhängande att vi inte är ensamma om den.

Alex Schulman

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet