Utan nyhetsbomber och drev tystnar sommaren

KOLUMNISTER

Jag använder flera år gamla kvällstidningspapper för att få fyr på kaminen här på lantstället och när jag river ut de gulnade bladen kastar jag en snabb blick på de svarta rubrikerna innan jag tvinnar dem och hivar in dem i mörkret. De där stunderna när jag meckar med min ­kamin utgör därför en blixtsnabb resumé av stora ny­heter som ägt rum under de senaste somrarna. Det är storslagna grejer. Det är Littorinaffären. Michael Jacksons död. Schibbye och Persson åtalas i Etiopien. Rausinghistorien! Kapten Ynkrygg går på grund. ­Daniel gifter sig med Victoria. Och de åker på smek­månad och sånt.

Jag kan kort sagt inte ordna en enda ­brasa utan att ta del av någon nyhet som jag fortfarande minns.

De där nyhets­bomberna är ju en del av sommaren, jag kommer ihåg hur vi satt i hammockar och pratade om snackisarna, mellan klunkarna av flädersaft. Det finns så mycket tid att prata på och så lite i övrigt att prata om, så de där nyheterna behövs. Annars sitter vi tysta.

Det är först nu när jag tar del av all gammal sommardramatik som jag noterar att detta är en sommar där det inte finns några stora nyheter alls att prata om. Det händer ju ingenting! Vad är det som pågår egentligen? Det är inte så här sommaren ska vara. Det ska vara revolutioner och dödsfall, explosioner och stormar, statskupper och mordfall och ­politiker i skandaler och drev som går.

Jag läser dagens kvälls­tidningar. Det är någon som träffats av blixten och som står och ser moloken ut på platsen där det hände. Det är ”regnkaos” i Göteborg, de har fått stänga av två vägar och ett par källarutrymmen är vattenskadade. Ena kvällstidningen skriver att SOMMAREN HÅLLER I SIG, den andra skriver att NU KOMMER REGNET.

Det händer ingenting!

Och vi kan redan lista ut vad som kommer att ske under resten av sommaren. Det är väl snart stora kräft-test där en panel sitter med knasiga hattar och provar Pandalus? Och i augusti får vi väl läsa om RYSSVÄRMEN? Och det blir väl någon FRÄCK KUPP mot Måns Zelmerlöw i Allsångsfinalen?

Jag klarar inte av det här längre. Det måste hända något nu! Står inte ut med den här stiltjen.

Aftonbladet skriver i dag att forskare kommit nära att producera en medicin mot kattallergi. Nyheten är inte att medicinen finns, nyheten är att medicinen NÄSTAN finns. Det är en text om något som inte hänt. Precis som den här kolumnen.