Lystring föräldrar, jag har 857 frågor om filmen Frost

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Elsa i ”Frost”.
KOLUMNISTER

Jag har sett filmen ”Frost” över 200 gånger. Äh, nu är jag nog bara blygsam, det måste v­ara mycket mer än så. Kanske över 300 gånger. Jag ser den hela tiden. Bara i går såg jag den två gånger. Sen började jag kolla en tredje gång, men så somnade min dotter och jag stängde av. Jag har helt enkelt sett otroligt mycket ”Frost” det här året. Jag lever med filmen, ser den när jag är vaken och drömmer om den på natten. Det är klart att jag väl kan kalla mig en konnässör. Jag kan den här filmen nu. Jag kan den otroligt bra.

Och så är det ju, man ska inte kolla på någon film så många gånger.

Ingen film håller för det. Man börjar till slut ställa frågor. Det är grejer som inte stämmer. Det blir ­störande. Ingen film får mig att ställa lika många frågor som ”Frost”. Jag vill egentligen inte tråka er med detta, men kanske finns det andra föräldrar där ute, som sett filmen ­lika många gånger? ­Kanske kan vi hjälpas åt här.

Filmens första sekunder börjar med att ett gäng ­bekymrade och vildsint sjungande män driver sina sågar genom is. Jag fattar ­inte. Såna sågar finns ju inte. Alla sågar böjer sig väl om man skulle få för sig att såga dem genom en istäckt sjö?

Sen fortsätter frågorna att hagla.

Grejer jag inte fattar, helt enkelt.

Elsa och Anna är prinsessor och systrar. Elsas is­krafter är så starka att de måste stänga hela slottet för att ingen ska få nys om dem. Ingen får komma in eller ut.

Elsa får sitta på sitt rum i åtskilliga år. Vad gör Elsa på rummet i tio år? Hur ­sysselsätter hon sig? Anna får inte heller komma ut. Varför får hon inte det? En sak att hålla Elsa på rummet, men varför får Anna aldrig komma ut och vara lite i naturen alla de där åren?

Och om hon nu varit på ­slottet hela livet, hur kommer det sig att hon plötsligt kan rida? Elsas iskrafter kan tydligen enkelt tyglas med hjälp av handskar. Men samma sak gäller tydligen inte hennes fötter, för trots att hon bär både strumpor och skor så kan hon plötsligt stampa ett helt rum så att det blir is.

Detta är alltså de frågor jag ställer mig under filmens första tre minuter. Jag har 850 frågor till, för resten av filmen.

Om det finns andra föräldrar där ute med samma ­bekymmer, så kan ni väl ­höra av er. Vi kunde bilda en tankesmedja ­eller nåt.

ARTIKELN HANDLAR OM