Ur och skur är orimligt - ta in ungarna i stället

Foto: Thinkstock
KOLUMNISTER

Jag träffade på en ­bekant på stan, jag ­gillar henne, trots att hon har en irriterande förmåga att alltid göra alla rätt med sina barn. Hon är en sån förälder som aldrig skulle ge sina barn mat från burk, medan jag själv har en dotter som såg sin första kokta potatis först när hon var tre.

Och nu stod vi där, barnvagn mot barnvagn och jag frågade hur det var med den lille och mamman berättade att hon hade satt sin son på en ”Ur och skur”-förskola: ”Det är inte klokt, Theo har inte varit sjuk en enda gång på hela vintern!” Idén med ur och skur är att barnen ska hålla sig utomhus, hela dagen, oavsett väder. På så sätt rör de på kroppen, andas frisk luft och blir aldrig ­smittade av sjukdomar.

Jag har alltid tyckt att ­ur-och-skurarna varit ­knasiga, som tagna ur En ding ding värld. Jag har sett de där barnen sitta och huttra i svinkylan i någon park, sett hur en köld­skadad ­fröken tvingat dem att äta lunch i minusgrader.

Då har jag tänkt: Ta in ­barnen, för Guds skull! Men när jag nu stod där med min bekant och våra barn ­stirrade stumt på varandra från barnvagnarna, mitt gulhudade, permasjuka barn, med rinnig blick och snor runt ­munnen, och så ­detta prakt­exemplar till ­A-barn, roskindad och torr under ­näsan och stabil utav bara helvete och lycklig. Ja, då kände jag en polarisering. Där är DEM som bryr sig om sina barn, och här är VI som inte gör det. Jag skämdes.

Jag gick hem för att undersöka ”Ur och skur”, för att ta revansch med min yngsta dotter. Det är en av de snabbaste växande förskoleformerna. Hela Sverige vill ura och skura med sina barn, tydligen. Men så dök de upp, den ena artikeln ­efter den andra, med studier. Barn i ur och skur-förskolor har väsentligt högre stresshormon i kroppen än barn som går andra förskolor, ­noterade Karolinska. Från Norge kom en studie som visade att ur och skur-barn inte visade någon som helst tendens att bli mindre sjuka än andra barn. En tredje ­läkare varnade: barnen kan bli kalla i kylan.

Skammen utbyttes i en känsla av triumf. Jag hade rätt! Att sätta sitt barn i en Ur och skur-förskola kan väl vara en rimlig idé - om man bor i Miami. Men detta är Sverige. Här har vi minusgrader. Och allt gick så fort, känslan av triumf byttes till något som nästan går att likna vid vrede. Vad fan är det som pågår här?

Jag ville springa bort till parken och ryta: ”Ser ni inte att barnen fryser? Ta in ungarna i värmen, för Guds skull!”

ARTIKELN HANDLAR OM