Med stikkontakten hel inskujten i vägguttaget

KOLUMNISTER

Detta är en text som signaliserar att ett allvarlig fel är inträffat.

Ni bör läsa den noga eftersom Ni annars inte kan åtnjuta de garantier som är förknippade amed den produkten ni köpte.

Vi lever i ett prylsamhälle. Konsumtionen är den motor som driver ekonomin, som skapar välstånd och utveckling. Många av de saker vi spenderar våra pengar på är avancerade maskiner, som kräver att man sätter sig in i hur dom fungerar. Med andra ord: man läser bruksanvisningen. Med följd att man får antingen raserianfall eller skrattanfall. Bara undantagsvis får man hjälp.

"Produkterna är tysta. Ljud kan dock höra:

ljud från det rinnande vätskan

sur eftersom kompressorn går

Dessa ljuder är naturliga beträffande kylapparater. Såvitt ljuden verkar störande, kontakta en auktoriserad serviceaffär. Komm ihåg att dra ur stickproppen ur väggutaget alltid när du rengör skåpets bagvägg."

Vad ska man säga? Det är ju synd om dom.

För varje gång jag stiftar bekantskap med en ny apparat blir jag mer och mer övertygad om att produktion av pedagogiskt smarta och läsbara manualer är en av vår tids outnyttjade affärsidéer. Det finns miljoner att tjäna för den som kan skriva och utforma begripliga och användbara bruksanvisningar. Det är helt gåtfullt hur även stora företag och världsledande varumärken kan satsa enorma summor på produktutveckling och design - och samtidigt bara lägga en spottstyver på att skicka med en vettig bruksanvisning.

Nästa gång jag investerar i en ny manick ska jag kräva att få se bruksanvisningen innan jag ens börjar diskutera med försäljaren. En aldrig så bra apparat är nämligen inte komplett utan en begriplig manual.

Ta en sån enkel sak som en fjärrkontroll, eller som det heter i manualen:

Fjärkontorll.

Innan den kan användas måste man sätta i batterierna. Det går till så här:

"Ta bord locket och läggi två "AAA" batterier såsom de visas i bilden".

Vadå bord? Vadå läggi?

De mest idiotiska, för att inte säga rent sinnessjuka bruksanvisningarna, är i första hand förknippade med billig skit, alltså lågprisprodukter inom främst elektronikbranschen. Inte en Hongkongdollar har investerats i att producera en fungerande broschyr, och om den ens finns på svenska så är det oftast en fullständigt hejdlös upplevelse:

"För den händelse ingen skulle vara hemma när TV:n slär på automatisk, kommer den att slåss av 120 minuter."

En sån tv skulle jag undvika. Även om den kan erbjuda följande:

"Information om n yheter, väder, och sport, oljepricer, programpplysning och underrubriker för döva är bland de många tjänster tillgängliga."

Det är språkliga krumsprång som får vanliga dyslektiker att framstå som språkgenier:

"Kon inhåg vid TV-apparatens placering att ventilationshålen inte får täppas. Det kan bildas imma på den inbyggda linsen i CD-spelaren när kasettradeion vid kall väderlek förs utofrån in i ett varm rumt."

De språkliga grodorna uppstår ofta då en ursprungligen japansk bruksanvisning översatts till engelska och därefter till svenska - av vad som verkar vara samma person. Jag kan se för min inre syn hur det sitter en stackare med ett engelsk-svenskt lexikon och kämpar i sitt anletes svett:

"Se effer om stikkontakten är hel inskujten i vägguttaget."

Det största problemet är emellertid inte de haschrökande översättarna som ställer till det. Betydligt jobbigare är den bisarra ingenjörsprosa som gör självklarheter obegripliga och de svåra passagerna helt olösliga.

"Om du ställer in parabolantennen själv se då till att följa monterins och inställningsanvisningarna som medföljde parabolen noga. Om installationen inte blir optimal kan du få problem med ditt tittande."

Problem med ditt tittande? Du menar dålig bild? Skriv det då!

Och skriv aldrig mer så här:

"Inställning Av Raliostationer OBS: Om en radiosignal av en viss styrka mottages, kan den automatiska sökningen stanna vid en något oexakt frekvens. Om detta skulke inträffa, gör enligt proeduceren för manuell sökning."

Ingenjörer ska uppfinna maskiner och konstruera apparater. Sen ska dom gå hem och sova, och låta någon annan skriva bruksanvisningen. Då slipper vi grubbla över sånt här:

"De nyfunna kanalerna tillfogas i kanaltabellen och markeras med blått. Kanalerna kan läggas på andra platser genom "förskjutning". Om en ny sökning är dödvändig (t.ex. vid växling av bostad-sort) så startar Du sökningen så som beskrives på sidan 5."

Anders Westgårdh

ARTIKELN HANDLAR OM