Lyxköken får Svennis och Ulrika att tända till

KOLUMNISTER

Äntligen har jag listat ut vad det är för passioner och böjelser som förenar Svennis och Ulrika. Jag skäms nästan över att det tog så lång tid att inse det uppenbara, trots att viktiga delar av dramat utspelats praktiskt taget framför näsan på mig. Nåja, i samma stad i alla fall.

Inte så att jag legat sömnlös men emellanåt har jag ändå undrat. Vad är det som är grejen med Svennis och Ulrikas kärleksdrama? Alltså den bakomliggande orsaken, den dolda agendan. Inte bara svärmeriet och kärleken, utan den ordlöst förenande kicken som får kaklet att spricka och gasspisen att självtända – vad är det för kinky sexpryl som lockar upp Ullis och Svennis i brygga? Svaret kom till mig i söndags. Det är en pusseldeckare i några få delar.

Första beviset, ur Aftonbladet 14 maj i år:

”Tv-stjärnan Ulrika Jonsson, 35, gjorde i går blixtvisit i en exklusiv köksbutik i centrala Göteborg. Hon stannade sex timmar i butiken och vägrade säga ett ord till media. Tidigt i går morse flög hon från Storbritannien och hämtades upp av butikens delägare. Strax före ett på dagen körde hans Mercedes minivan upp alldeles utanför dörrarna och han och Ulrika var snabbt innanför dörrarna. Mamma Gun Brodie säger i telefon från Storbritannien:

– Ulrika har hittat ett svensktillverkat kök som hon vill ha.”

Andra beviset, ur Aftonbladet 11 september i år:

”Sven-Göran Eriksson kom till Göteborg sent på måndagskvällen, tillsammans med sin son Johan, 22. [---] Han har lyxbostäder i Italien, Portugal, England och en nyinköpt herrgård hemma i Värmland. I flera av villorna har han låtit installera kök, köpta från en och samma designbutik i centrala Göteborg. Det är därför Svennis tidigare på dagen, klockan 13.25, kliver ur en bil och Agneta Heed och Pelle Thom tar emot i sin sobert inredda butik. I butiken går det att köpa såväl en spis för 15 000 kronor som ett komplett exklusivt kök för över 300 000 kronor.”

Tredje beviset, ur Aftonbladet i söndags: ”Under vår första träff förförde han mig i köket, skriver hon i det första avsnittet ur sin nya bok.”

Längre ner i artikeln finns mer detaljer:

”Sven-Göran Eriksson kommer hem till Ulrika Jonsson, han har även den här gången med sig en flaska champagne och är på väg till en match i norra England. Svennis överöser henne med komplimanger. När hon lagar lunch och tittar in i kylskåpet tar han tag om hennes nacke, vänder henne om och kysser henne.”

Köket, mina kära Watsons. Det är det blanka, hårda, glänsande och lyxigt påkostade köket som är den tändande gnistan när våra svengelska superkändisar går i clinch. Vi snackar ingen vanlig diskbänksrealism. Vi snackar champagne och borstad aluminium, vi snackar värmeslingor mot naken rygg, vi snackar ”9 1/2 vecka” möter ”Tipslördag” så skjortan står rakt ut.

För att knyta ihop säcken vill jag också påpeka att Electrolux B är en av få aktier som stigit sedan förra året?