Den svenska stugan - ett paradis för tysken

KOLUMNISTER

Snubblar över en tysk hemsida som heter www.schwedenkontakt.de. "Hmm", tänker du, och jag vet vad du tänker på, men det handlar inte om vanlig porr utan något betydligt mer upphetsande. För tyskar, alltså. Nämligen svenska stugor.

Ty nu är det så igen. Snön smälter, fåglarna sjunger och jag sitter vid datorn och surfar efter det perfekta semestermålet. Det har blivit en liten tradition i familjen. Ingen semester är möjlig förrän pappa har varit ute på nätet och kollat utbudet. Det är oändligt. Man kan hitta vad som helst överallt. Av gammal vana brukar det sluta med att jag klickar mig runt södra Frankrike och suckar över ouppnåeliga villor med både pool och utsikt över Medelhavet.

Av en slump hamnar jag på en tysk sajt med massor av svenska stugor, och plötsligt blir jag sittande och betraktar mitt eget land utifrån, med tyska ögon. Gud, så vackert det är! tänker jag. Eller rättare sagt: Gud, så läcker dom lyckas få en sketen sommarstuga att se ut!

Kommer att tänka på hur en kompis i reklamvärlden skulle förklara för en fotograf vilket slags bild han önskade. Ulliga moln på klarblå himmel, släpigt eftermiddagsljus, intensiv grönska i björk och gran, slingrande grusväg och gärna en röd stuga i fonden. Fotografen avbröt: "Jaha, du menar en Schwedenbild."

Det finns många bilder av vårt land, men tyskarnas är den svenskaste. Därför har den blivit ett begrepp. Schwedenbild.

Jag klickar mig fram mellan uthyrningsobjekten, från den ena kriskommunen till den andra. Beskrivningarna är naturlyriska på gränsen till bedrägeri: "omgiven av sjö och skog cirka 14 kilometer från den närmaste större staden Ytterhogdal".

Den utarmade glesbygden ser på nätet ut som en bit av paradiset. Man förstår att Astrid Lindgren var stor i Tyskland, och de riktigt lönnebergska objekten är följaktligen de dyraste. Jag hittar ett gammalt torp i Småland för 9 000 kronor i veckan. Undrar om skatte-

myndigheten kan surfa.

Lugnt läge mitt i naturen. I idylliskt läge. Gemytlig timmerstuga med hög standard nära Katrineholm. Rymligt hus i naturskönt läge. Semester i harmoni med naturen.

Sånt skriver dom. Kanske inte reklamtext som vinner guldägg, men förmodligen brutalt effektiv när tyskarna sitter vid datorn och söker efter sina temporära paradis. Röda stugor flimrar framför ögonen. Den blågula flaggan vajar i vinden. Däremot syns det inte att det bara är 14 grader varmt eller mygginvasion. På samma sätt som jag själv inte ser att det är 43 grader varmt och moskitkarneval vid vårt senaste drömhus i Provence.

Men sånt där tänker man inte på när man semestersurfar. Då är det drömmen som ska klickas in. Svårt att tänka sig hur en femtiotalsstuga i Färgelanda ska kunna vara drömmen för någon, men samtidigt lite gripande att den faktiskt är det. Eller som min vän med stugan i de värmländska skogarna brukar säga: "Det finns fôlk till allt."

Anders Westgårdh