Morgan är en fegis

KOLUMNISTER

Hälsominister Morgan Johansson gör utspel. Först gick han ut med en hallucination om att Sverige ska bli ett narkotikafritt land inom tio år, och nu ska han förbjuda rökning på krogen.

Morgan är på ett korståg för folkhälsan, men Morgan är en opportunistisk fegis. Därför ger han sig på etablerat farliga företeelser som de flesta tycker är dumma. Däremot skulle han sannolikt inte våga vara lika offensiv mot andra, betydligt vanligare och lika farliga livsstilsdefekter som vi svenska väljare håller oss med. Därför kommer vi aldrig att få höra honomgöra följande utspel:

Förbjud fet mat

Jag slår vad om att du inte vågar ge dig på de hundratusentals svenskar som dagligen äter stora skopor med hjärtskadande fett. De serveras i olika skepnader, från hälsovådliga vägkrogar och amerikanska snabbmatskedjor till arbetarfik och microvärmda lunchrum. Pytt i pannan dryper, såsen slafsar, artärerna kloggar igen.

Förbjud skolbespisningar

Jag slår vad om att du inte vågar ge dig på de skolpolitiker, kommunala planerare och andra ansvariga för att svensk skolmat är så anstötligt undermålig och serveras under så ovärdiga omständigheter att hundratusentals elever hellre går hungriga (eller äter på McDonalds).

Förbjud lösgodis

Jag slår vad om att du inte vågar ge dig på de miljontals svenskar som varje vecka äter enorma mängder beroendeframkallande lösgodis av synnerligen tveksamt ursprung. Det saluförs överallt utan restriktioner. Statistiskt smäller vi i oss 12 kilo godis per person och år. Det innebär flera hundra kilo om året för de värsta missbrukarna. Diabetes är en av de snabbast växande sjukdomarna.

Förbjud läsk

Jag slår vad om att du inte vågar ge dig på de miljontals svenskar som envisas med att dricka läsk trots att Sverige har gott vatten i obegränsad mängd. Särskilt barn är storkonsumenter. Dom har inte så mycket pengar, och kommer därför hem med cola med polsk etikett och tveksamt innehåll.

Två flaskor för priset av en. Barn blir sockermissbrukare.

Förbjud fredagsmys

Jag slår vad om att du inte vågar ge dig på de hundratusentals svenska familjer som varje fredagskväll samlas för några timmars gemenskap efter arbetsveckan.

Många sitter framför tv:n och mumsar revbensspjäll, chips, jordnötter, läsk, potatissallad, grillad kyckling och annat jävulskap.

Förbjud bilkörning

Jag slår vad om att du inte vågar ge dig på de hundratusentals svenskar som dagligen kör bil i onödan, fastän dom bara ska ner till Konsum för att köpa lite choklad med nötmassa. Det systematiska stillasittandet i miljöfarliga plåtlådor är och förblir en av vår tids ostraffade mördare.

Förbjud hembränning

Jag slår vad om att du inte vågar ge dig på de hundratusentals väljare i landsort och glesbygd som skatteprotesterar genom att själva tillverka sprit i stor skala, en hantering som är väl dokumenterad och med erkänt svåra sociala konsekvenser.